MIX architectuur ontwerpt woongebouwen WFC Ede

Nieuws

MIX architectuur ontwerpt woongebouwen WFC Ede

Door: Petra Starink | 15-12-2020

In Ede wordt het World Food Center ontwikkeld. MIX architectuur ontwierp de eerste woongebouwen op het terrein. De twee appartementengebouwen krijgen een groene gevel die de woningen verbindt met de bosrijke omgeving.

Het project De Veluwse Proeftuin komt direct langs de rand van het Sysseltse bos aan de noordkant van het WFC-gebied. De twee gebouwen bevatten in totaal 59 appartementen. Bij het ontwerp van de woningen was de natuur een belangrijk uitgangspunt voor MIX architectuur. Op de kop van het eerste woonveld vormt het ensemble van de appartementengebouwen een herkenbaar accent bij de noordentree van het WFC. De gebouwen maken gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen. Het verdiepte parkeren is opgenomen onder de woningen. Het glooiende landschap met bestaande en nieuwe bomen spoelt rondom de gebouwen.

Verbonden met de natuur

De verbondenheid van de appartementen met de natuur is straks letterlijk zichtbaar. Houten frames met geïntegreerde plantenbakken brengen de natuur bijna tot in de woning. De frames en planten zorgen voor een natuurlijke zonwering en versterken de biodiversiteit. Regenwater wordt opgevangen en voorziet de plantenbakken structureel van voedsel en water. Dit garandeert dat de begroeiing van de gevel duurzaam en robuust blijft. De vegetatie is afgestemd op de zon- en windoriëntatie; elke gevel krijgt zo een unieke uitstraling.

Collectieve tuin

Door de verdiepingshoge vensters en grote, houten terrassen is het mogelijk om tussen het groen te genieten van het uitzicht over het Sysseltse bos. Op de begane grond zijn collectieve voorzieningen opgenomen. Een gemeenschappelijke woonkamer is verbonden met de hoofdentree en geeft toegang tot een collectieve tuin. Naast de individuele berging in de kelderlaag is er een grote collectieve fietsenberging bij de entree.

World Food Center in Foodvalley

De komende jaren wordt het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede getransformeerd tot dé foodontmoetingsplek van Nederland. Dit World Food Center in de regio Foodvalley huisvest bedrijven en organisaties verbonden met de agrifoodsector. In het 28 hectare grote gebied naast station Ede-Wageningen wordt ook voorzien in circa 600 woningen en verschillende evenementenlocaties. Het noordcluster, waar De Veluwse Proeftuin deel van is, is straks tussen de bomen zichtbaar vanaf de nieuwe Parklaan. De appartementen gingen recent in de verkoop. Naar verwachting start de bouw van beide gebouwen midden 2021 en volgt oplevering in het eerste kwartaal van 2023.

Ontwerp woongebouwen

MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van ontwikkelcombinatie World Food Center Development, bestaande uit BPD Gebiedsontwikkeling, Green Real Estate en aannemer Van Wijnen. Het landschapsontwerp is van LOOSvanVLIET en Goudstikker De Vries is constructeur.

Beeld: MIX architectuur’ en ‘Triple-D visualisaties’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.