MIX architectuur ontwerpt woontorens Rotterdam

MIX architectuur ontwerpt woontorens Rotterdam

Nieuws
Door: Petra Starink | 10-03-2020

Mix architectuur heeft de tender gewonnen voor de Bramantecarré en de Berninitoren, 2 duurzame woontorens in de wijk Prinsenland in Rotterdam.

De opgave maakt onderdeel uit van de ambitie van gemeente Rotterdam om tussen 2018 en 2021 te starten met de bouw van 18.000 duurzame en toekomstbestendige woningen. Het nieuwe Bramantecarré en de Berninitoren zijn onderdeel van een integrale planvisie waarin MIX architectuur bijzondere aandacht besteedt aan de ligging in het collectieve parklandschap en het bevorderen van contact en interactie.

Uiterlijk van de woontorens

Het uiterlijk van de nieuwe woontorens zoekt aansluiting bij de bestaande strokenbebouwing en maken plek voor ontmoeting. De begane grond van het Bramantecarré krijgt door de ruimte met maatschappelijke functie een open karakter. In de zes bouwlagen boven de plint komen 24 flexibel in te delen driekamerappartementen met op de hoek gelegen terrassen. In de gevel geïntegreerde bloembakken en nestkasten maken het gebouw natuurinclusief.

Duurzaam icoon aan het water

De Berninitoren krijgt een markante positie in Prinsenland. Boven de plint – eveneens met maatschappelijke functie – komen twintig woonlagen met in totaal 72 appartementen. Met zijn afgeronde vorm, transparante uitstraling en open plint is het een eigentijds icoon aan de plas. De in de gevel geïntegreerde pv-panelen voorzien in het grootste deel van de energievraag van het gebouw en maken het duurzame karakter van de toren duidelijk zichtbaar.

Ondergronds parkeren

De parkeerruimte van de Berninitoren wordt geheel onder de grond geplaatst. Langs en door de transparante plint is er vrij doorzicht naar het water. Deze zichtlijn wordt verder versterkt door het dek getrapt uit te voeren. Autoliften zorgen voor 30 extra parkeerplaatsen, wat het totaal op 102 brengt.

MIX architectuur maakte het winnende ontwerp in opdracht van Nederlandse Bouw Unie. Verhoeven De Ruijter is verantwoordelijk voor de landschappelijke visie. Constructeur Goudstikker de Vries en duurzaamheidsadviseur Merosch waren betrokken bij de inzending

Beeld: MIX architectuur bv, Ede

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.