MIX architectuur wint tender ‘De Vlierlanden’

Actualiteiten, Nieuws

MIX architectuur wint tender ‘De Vlierlanden’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-06-2023

De tender van de gemeente Ommen voor fases 2B en 2C in De Vlierlanden is gewonnen door het team van IJsselland OntwikkelingMAAK spaceMerosch en architect MIX architectuur. Het winnende ontwerp omvat twintig levensloopbestendige, houten hofwoningen en twaalf starterswoningen. Het duurzame en toekomstbestendige plan Hof van Vlierlanden is goed en gezond voor natuur, klimaat en mensen.

In de Ommense uitbreidingswijk De Vlierlanden staat het buitenleven centraal, hierbij passen veel groen, ruimte en duurzaamheid. De wijk heeft een grote diversiteit aan woningen, woonsferen, openbare ruimte en natuur. Hof van Vlierlanden huisvest twintig levensloopbestendige, houten hofwoningen (kavel 2B) en twaalf starterswoningen in twee rijen (kavel 2C).

Gemeente Ommen kende het ingediende ontwerp het maximale aantal punten toe voor de onderdelen ‘Stedenbouw, beeldkwaliteit en architectuur’ en ‘Duurzaam bouwen’. In het beoordelingsrapport schrijft de gemeente dat ‘het ontwikkelvoorstel in (bijna) alle opzichten de standaard overtreft voor stedenbouw, beeldkwaliteit en architectuur en op veel onderdelen verrast’. Verder prijst de beoordelingscommissie het ‘complete pakket aan maatregelen voor natuurvriendelijk bouwen en klimaatadaptie dat veel verder gaat dan de huidige wetgeving’.

NOM-woning

De hof- en starterswoningen worden uitgevoerd als NOM-woning (nul op de meter) en zijn ontworpen in houtskeletbouw. De gevels van de hofwoningen worden ook uitgevoerd in hout. Dit zorgt naast langdurige CO2-opslag in het hout ook voor een lichtere constructie en dus een lichtere fundering. De gevels en daken worden geïsoleerd met biobased vlasvezelisolatie. De platte daken worden uitgevoerd als natuurdak en bruin dak. Ze verlagen hittestress, vangen regenwater op en dragen bij aan meer biodiversiteit.

Kleinschalige bebouwing rond een collectieve groene hof

Rondom de hof komen twintig levensloopbestendige, houten hofwoningen; mensen wonen hier in sterke verbinding met het omliggende landschap en met elkaar. De woningen hebben een geborgen privébuitenruimte, die op een natuurlijke manier overgaat in de gemeenschappelijke hof. Aan de buitenzijde kijken de hofwoningen breed uit op de landschappelijke omgeving. De woningen aan de parkzijde hebben voor de woning een geïntegreerde veranda. Grote overhoekse raampartijen versterken het contact met de binnentuin.

Dorps wonen

De starterswoningen tot slot staan aan de rand van het park en passen in het dorpse straatprofiel. De twee rijen presenteren zich elk als één villa met een heldere en eenvoudige hoofdvorm. Verspringende goothoogtes en gemetselde dakkapellen die het dakvlak doorbreken, zorgen voor variatie binnen de totaalsculptuur. Zo wordt het volume niet slechts een optelsom van individuele rijwoningen. Grote overhoekse raampartijen zorgen voor bijzondere hoekaccenten. De entreezone is zorgvuldig vormgegeven in één houten gebaar. De kap die gedeeltelijk doorschiet zorgt voor extra plastiek in de gevel en biedt ruimte aan een veranda.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.