Mix van oud en nieuw in appartementencomplex Stadhoudershof

Nieuws

Mix van oud en nieuw in appartementencomplex Stadhoudershof

Door: Petra Starink | 23-03-2021

Oorspronkelijk stonden op de hoek van de Westerkade en de Stadhouderslaan in Schiedam twee 19e-eeuwse branderijen. Dit ensemble was ontworpen als tweeling en aangewezen als rijksmonument, tot bij een brand in 2007 de helft van het rijksmonument afbrandde. Branderij Mercurius bleef behouden maar van de Neptunes resteerde alleen de voorgevel. Het industriecomplex werd door Stats Architecten getransformeerd tot appartementencomplex De Stadhoudershof.

Poort voormalige branderij dienst als hoofdentree

De poort van de voormalige branderij dient in het plan opnieuw als hoofdentree voor een klein appartementencomplex. De entree leidt naar een wigvormig atrium waaromheen de woningen zijn gelegen, met een glazen serredak dat de oude daklijn van de Neptunus volgt. Deze centrale hal ontstaat als tussenruimte doordat de het haakse volume van de nieuwbouw verdraaid en verschoven ligt ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw. De bestaande gevel wordt op subtiele wijze verankerd aan de nieuwbouw: de etage van de nieuwbouw kraagt uit en grijpt de gevel als het ware bij de schouders. Hierdoor kan de gevel in de entreehal in zijn pure, kale vorm getoond worden – zonder staalconstructie of voorzetwanden.

Gecurvde trap in winteruin

Het atrium vormt het kloppende hart van nieuwe wooncomplex. Vanuit hier worden de zes royale loftwoningen ontsloten, zowel in de nieuw- als oudbouw. Pronkstuk van de groene wintertuin is de gecurvde trap en galerij, mede gedragen door een oorspronkelijke gietijzeren kolom die de brand overleefde. De gevels rondom hebben elk een geheel eigen karakter en materialisering. De IJsselstenen gevel van de branderij – oorspronkelijk de scheidingswand van de tweeling – is hersteld, maar toont nog steeds de tekenen des tijds: de sporen van de brand, de littekens en erosie van meer dan 10 jaar wind en regen,

Logisch geheel

De branderijen loodrecht op de Westerkade kende een utilitaire logica: een prominente voorgevel, een eenvoudig bouwwerk erachter in twee of drie lagen ten behoeve van de jeneverindustrie, de kade voor de aanvoer en afvoer van goederen en producten. De groene singel van de Stadhouderslaan dateert uit de jaren 30 en vormt de as van een aantrekkelijk woonmilieu. Een hoge gemetselde tuinmuur vormde bijna honderd jaar de onbeduidende overgang op de hoek van deze straten. De nieuwe bebouwing van de Stadhoudershof herontwerpt deze ontmoeting en verbindt de twee ruimtelijke structuren tot een logisch en sprekend geheel.

Vlakken metselwerk en grote gevelopeningen

Het nieuwe bouwdeel zoekt in maat en schaal, in materiaal en ritmiek aansluiting op belendende gevelwanden. De architectuur heeft een grote mate van dieptewerking en bestaat primair uit een speels raamwerk van witte gevelbanden en kolommen, met flinke vlakken metselwerk en grote gevelopeningen. Verdiept liggende lagen metselwerk verwijzen naar de articulatie van de muur die hier ooit stond. De levendige compositie van open en gesloten van het nieuwbouwdeel en de rijke geveluitwerking is geïnspireerd op de historische architectuur.

Projectgegevens

Ontwerp: Stats Architecten
Architect: Ralph van de Donk
Ontwerpteam: Henk Magrijn, Pieter van Hall, Ruben Merkx, Michiel Bosch
Gedelegeerd ontwikkelaar: Uvago B.V.
Opdrachtgever: Vink en Co Holding B.V
Constructeur: Bouwadviesbureau van der Ven B.V.
Aannemer: Bouw- en Aannemingsbedrijf Zoeteman B.V.
Fotografie: DigiDaan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.