MLA +Felixx wint competitie Shenzhen

Nieuws

MLA +Felixx wint competitie Shenzhen

Door: Petra Starink | 16-08-2016

MLA+ heeft in samenwerking met Felixx Landscape Architects & Planners de ontwerpprijsvraag voor de herontwikkeling van een gebied langs de G107 snelweg in Bao’an district in de Chinese stad Shenzhen gewonnen.

Het plangebied van 53 km2 ligt in het westen van Shenzhen en beslaat een strook van 1-2 kilometer aan beide zijdes van de G107 snelweg. De G107 was voorheen de belangrijkste toegangsweg vanuit Hong Kong naar ‘factory of the world’ stad Shenzhen. Als gevolg daarvan ontstond een gefragmenteerd industrieel landschap langs de snelweg. De afgelopen jaren kwamen hier nog plukjes woongebieden en onafhankelijk ontwikkelde commerciële functies bij. Naast directe problemen zoals wateroverlast en verkeersproblemen is het gebied kwetsbaar voor de toekomstige transitie van een industriële economie naar een op innovatie gerichte economie.

Stedelijke functies

De uitdaging was dan ook om een toekomstbestendig en geïntegreerd ontwerp te maken van een divers en complex scala aan bestaand stedelijk weefsel. Het plan van MLA+ ziet de snelweg G107 nog steeds als een belangrijke rode draad door het ontwerp die de verschillende gebieden aan elkaar kan knopen maar in functie verandert van utilitair infrastructuur naar een drijfveer voor stedelijke vernieuwing. Binnen deze hoofdstructuur zijn hubs gecreëerd voor verschillende stedelijke functies. Hiernaast worden openbare ruimtes ingezet om verschillende elementen in de bestaande stad en het plan met elkaar te verbinden.

Het consortium MLA+ gaat het plan verder uitwerken. Uiteindelijk resulteert dit in een implementatie plan dat in drie jaar geïmplementeerd zal worden. Het winnende consortium bestaat uit Felixx Landscape Architects & Planners, China Academy of Urban Planning and Design en Shenzhen Municipal Design & Research Institute.

Beeld: Felixx/MLA+

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.