Vijf Weesper kanshebbers voor de Architectuurgids

Actualiteiten, Nieuws

Vijf Weesper kanshebbers voor de Architectuurgids

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-04-2022

Sinds 24 maart 2022 is de fusie van Weesp met Amsterdam een feit. Dat betekent dat Amsterdam er 9.386 woningen en 12.236 adressen bij heeft. Een groot extra potentieel voor de Architectuurgids dus! Arcam selecteerde vijf projecten die kans maken om opgenomen te worden in de Architectuurgids. In willekeurige volgorde worden zij hier genoemd.

Sint Laurentiuskerk

Het verhaal van de transformatie van de neogotische Sint Laurentiuskerk is er een van de bijzondere soort. Toen een lokale ondernemer het initiatief had genomen om de kerk uit 1876 te transformeren naar een multifunctioneel gebouw, zag het in 2016 een flinke tegenslag: er brak brand uit en de kerktoren werd volledig verwoest. Na twee jaar werd de nieuwe toren op de kerk gehesen en inmiddels is de kerk volledig in bedrijf. Op de begane grond bevindt zich stadsbrouwerij Wispe en erboven kantoren, een woning met uitzicht op de stad en een yogastudio. Opvallend zijn de heldere glas-in-loodramen die zoveel mogelijk behouden zijn gebleven.

Weespergilde

Het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos tekende voor het woningbouwproject Weespergilde. Het plan werd gerealiseerd op het terrein van een voormalige houthandel, vlakbij de rivier de Vecht en het stadscentrum van Weesp. Het bestaat uit zeven woonblokken van 42 woningen, variërend van eengezinswoningen en appartementen tot maisonnettes en herenhuizen. De historische bebouwing in het stadscentrum diende als leidraad voor het gevelontwerp.

City of Wesopa

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden door heel Nederland bioscopen gebouwd om aan de behoefte van vertier te voldoen. Zo opende in 1948 de bioscoop City of Wesopa. Tot op de dag van vandaag draagt de bioscoop deze naam. Het jaartal doet je laten twijfelen aan de stijl, maar het is inderdaad een – zeer laat en naoorlogs – voorbeeld van de Amsterdamse School. Vermoedelijk is het ontwerp uit 1936. Tussen 1980 werd het gebouw gebruikt als kunstopslag en in 1991 opende het weer zijn deuren als theater.

Van postkantoor naar drie stadsvilla’s

Rijksbouwmeester Cornelis Peters (1847-1932) ontwierp het postkantoor in Weesp in 1910. Ontwikkelaar VBJ Vastgoed transformeerde het voormalige kantoor tot drie stadsvilla’s waarbij de gevel door Weesper architect Martin Lette in oude luister werd gebracht. Dit is te zien aan de oorspronkelijke poort, de raampartijen en de metselbogen. Bijvoet architectuur tekende voor het interieur van één van de woningen met spectaculair ligbad op de hoge zolderverdieping.

Leeuwenveld

Tot slot noemt Arcam het stedenbouwkundig plan en het architectonisch ontwerp van 184 woningen en appartementen en bedrijfsruimte. Dit plan – Leeuwenveld van LEVS architecten – ligt op de grens van het oude centrum en het omliggende poldergebied. Het werd opgeleverd in 2013 en omvat maar liefst tachtig verschillende 80 woningtypes: van appartementen tot woonwerkwoningen, van grachtenpanden met grote vides tot twee-onder-een-kappers en splitlevelwoningen. De werkwoningen en bedrijfsruimtes verspreid over de vijf stadse blokken geeft de wijk ook overdag een levendigheid. Net als Weespergilde is het ontwerp een eigentijdse interpretatie van het historische centrum van Weesp met aandacht voor detaillering.

Wie nog meer suggesties uit Weesp heeft voor de Architectuurgids, kan een mailtje sturen naar femke@arcam.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.