Modekwartier wint Gouden Piramide

Nieuws

Modekwartier wint Gouden Piramide

Door: Margriet Brus | 02-12-2013

De Volkshuisvesting Arnhem heeft de Gouden Piramide 2013 gewonnen voor het project Modekwartier/100%ModeXL in de Arnhemse wijk Klarendal.

Ruimte voor beginnende ontwerpers

De wijk ging vanaf de jaren zestig zienderogen achteruit en daarom ontstond samen met de gemeente en bewoners het idee de modesector in te zetten om de wijk nieuw leven in te blazen. Diverse winkelstraten werden door de Volkshuisvesting gekocht, opgeknapt en verhuurd aan beginnende modeontwerpers. Station Klarendal is de blikvanger van de wijk geworden. Het voormalige stationspostkantoor werd verplaatst en biedt nu onderdak aan café-restaurant Goed. Daarnaast werd designhotel Modez gebouwd.

Mode als vliegwiel

De jury schrijft over het project: “Door het aanspreken van deze verborgen kracht is een proces op gang gebracht dat de hele wijk enorm heeft vooruitgeholpen. (…) Daarbij was het van belang dat de opdrachtgever de keuze voor de mode als ‘vliegwiel’ heeft gekoppeld aan ingrepen die rechtstreeks op de bewoners waren gericht. (…) Een indrukwekkend project, dat alleen tot stand kon worden gebracht door een opdrachtgever die visie paart aan bezieling. Volkshuisvesting Arnhem heeft laten zien dat het op basis van programmatische uitgangspunten mogelijk is een wijk er weer helemaal bovenop te helpen, en wel op een manier dat zowel de oorspronkelijke bewoners als de ‘culturele’ nieuwkomers – en uiteindelijk de hele stad – er profijt van hebben.”

Jaarlijkse prijs

De Gouden Piramide wordt jaarlijks uitgereikt aan de opdrachtgever die het meest inspirerend is. Dit jaar was het thema van de prijs gebiedsontwikkeling. De prijs bestaat behalve uit een trofee uit 50.000,- euro en een architectuurplaquette.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.