Moderne tuinstad met groen hoogstedelijk centrum

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Moderne tuinstad met groen hoogstedelijk centrum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-05-2023

In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het team van De Zwarte Hond, Felixx Landscape Architects, SITE urban development en Studio Bereikbaar het ontwikkelingsperspectief voor Alexanderknoop gemaakt. Dit gebied rondom station Alexander in Rotterdam wordt hiermee een aantrekkelijk stedelijk centrum met volop groen en ruimte voor voetgangers en zo’n 10.000 woningen.

Rondom station Rotterdam Alexander, aan de oostkant van Rotterdam, ligt een werk- en retailgebied afgesloten van de omliggende woonwijken door harde grenzen van infrastructuur. Het is gelegen in één van de diepste polders van Nederland, de Alexanderpolder, en het wordt omringd door naoorlogse tuinstadwijken.

Rotterdam staat voor een grote woningbouwopgave en ziet mogelijkheden voor verdichting bij Rotterdam Alexander. De gemeente heeft gevraagd om een lonkende gebiedsvisie die sturing biedt aan toekomstige ontwikkelingen in de Alexanderknoop. De Zwarte Hond pakte de uitdaging op om het gebied te transformeren en paste de zelf ontwikkelde 6 V-strategie toe: Verdichten, Verblijven, Vermengen, Vergroenen, Verfijnen en Verduurzamen.

Verdichten en Verblijven

Door de toevoeging van circa 8 duizend woningen en cultureel-maatschappelijke voorzieningen ontstaat niet alleen een compleet stadshart, maar worden ook de goede condities voor een mobiliteitstransitie gecreëerd. Door met name stedelijke blokken toe te voegen, kan de gewenste bevolkingstoename plaatsvinden zonder dat de wijk haar ruimtelijkheid verliest.

Vermengen

In een levendig stadshart worden verschillende functies gemengd. Naast woningen worden ook cultureel-maatschappelijke voorzieningen toegevoegd. Kantoren en winkels behouden een prominente plek. Introverte gebouwen met gesloten gevels veranderen in ‘mixed-use’ complexen met een actieve en uitnodigende plint.

Vergroenen

Hoewel Alexander te midden van een reeks modernistische tuinwijken ligt, is het rond het station helemaal niet groen. Ruim tweederde van het gebied is verhard. Door het gebied te vergroenen wordt dit letterlijke dieptepunt van Nederland tegelijkertijd klimaatbestendig en voetgangersvriendelijk gemaakt.

Verfijnen & Verduurzamen

De Alexanderknoop is en blijft (ook) een verkeersknoop. Maar dankzij de verdichting worden goede condities voor een mobiliteitstransitie gecreëerd. Omdat veel meer mensen in staat worden gesteld om hun dagelijks leven dicht bij huis te organiseren. Dat maakt dat veel meer mensen kunnen (en willen) gaan lopen, fietsen en het OV gebruiken. In het gebied wordt een fijnmazig voetgangers- en fietsnetwerk en een schoner OV-netwerk aangelegd en deelmobiliteit gestimuleerd. Tegelijkertijd blijft het gebied ook toegankelijk voor de auto.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.