Modulaire bouw bij herontwikkeling portiekwoningen Ridderkerk

Nieuws

Modulaire bouw bij herontwikkeling portiekwoningen Ridderkerk

Door: Petra Starink | 28-04-2021

Woningcorporatie Wooncompas realiseert aan de Stadhouderslaan in Ridderkerk een duurzame herontwikkeling. Twee van de vier blokken portiekwoningen worden verduurzaamd tot nul-op-de-meterwoningen. De twee andere blokken worden circulair gesloopt. Door middel van ‘urban mining’ wordt een groot deel van de gebouwen gedemonteerd, waarna met de ‘geoogste’ materialen weer nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt. De oude keukens dienen daarbij direct als grondstof voor de nieuw te plaatsen keukens. Het project is een samenwerking tussen New Horizon, StartBlock en Struikroven.

Starterswoningen

De nieuwbouw vindt door middel van twee bouwwijzen plaats. Eén blok met appartementen wordt op de ‘traditionele’ manier gebouwd. Op de plek van het andere blok komen 32 modulaire woningen. Deze circulaire woningen worden compleet op de bouwplaats in Ridderkerk aangeleverd. Ruggelings geplaatst bieden deze 3-laags woningen een nieuwe plek aan starters. Door op deze manier te bouwen, kunnen er tweemaal zoveel woningen op dezelfde oppervlakte geplaatst worden als bij traditionele bouw. Ook de snelheid waarmee deze nieuwbouw plaatsvindt is uniek. In totaal duurt het 10 weken voordat de 32 woningen zijn geplaatst en afgewerkt.

Planten en struiken

Over het overbodige groen is nagedacht. Planten en struiken uit de achtertuinen van de blokken die circulair gesloopt worden hebben een nieuwe plek gekregen. Dit gebeurde in maart onder leiding van Struikroven. Huurders en omwonenden gingen samen aan de slag om deze planten en struiken een nieuwe plek te geven.

Modulair bouwen

Door modulair te bouwen, kunnen snel meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen. In een betaalbare en duurzame woning. Met deze nieuwe manier van circulair bouwen, duurzame renovatie van de bestaande bouw en herbestemming van bouwmaterialen en beplanting toont Wooncompas hoe je anders kunt bouwen. Het project is in februari 2021 van start gegaan en loopt door tot begin oktober 2021.

Beeld: Wooncompas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.