MoederscheimMoonen Architects ontwerpt 127 woningen voor ‘Bloei’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

MoederscheimMoonen Architects ontwerpt 127 woningen voor ‘Bloei’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-01-2024

Samen met Dura Vermeer en Felixx won MoederscheimMoonen Architects de aanbesteding voor een nieuwe buurt in de Barendrechtse wijk Vrouwenpolder. Tussen de Oude Maas en het centrum komen 127 koop- en huurwoningen in verschillende woontypologieën voor diverse doelgroepen.

De visie voor Bloei omvat drie kernbeloftes die naadloos op elkaar aansluiten. Het plan legt de nadruk op klimaat en natuur, geïntegreerd met een sterke focus op een inclusieve en diverse woonbuurt. De variatie in woningtypen is gekoppeld aan toewijzingscriteria die de doorstroming in Barendrecht bevorderen en draagt bij aan de betaalbaarheid en diversiteit op de Barendrechtse woningmarkt. Bloei wordt hiermee niet alleen een woonbuurt, maar ook het kloppende hart en ontmoetingspunt voor alle bewoners van de wijk Vrouwenpolder, waarbij het park fungeert als het groene hart.

Het stedenbouwkundig concept

De stedenbouwkundige uitdaging voor Bloei is tweeledig: het streven naar een aantrekkelijke woonomgeving voor Barendrechters en de Zuid-Hollandse natuur. Gelijktijdig worden de omliggende straten en Vrouwenpolder buurten samengebracht naar een aantrekkelijk centrum.

Het stedenbouwkundig concept is dan ook gericht op het versterken van het groene hart. Een versterking waarbij de ontwerpstrategie de stedenbouwkundige massa, architectuur, programmering en parkeeroplossingen integreert. Het centrum rondom het park wordt vormgegeven met vergelijkbare ‘centrumgebouwen’, waardoor een duidelijk centrumgevoel ontstaat. De stedenbouwkundige aansluiting op omliggende buurten wordt bewaakt door gebruik te maken van materialen en volumes die aansluiten op de bestaande structuur, terwijl rondom het park een ruimtelijk concept met ‘pleinwanden’ zorgt voor een samenhangend geheel.

Hoekaccenten en dubbelhoge hoofdentrees van appartementengebouwen benadrukken de verbinding tussen de hoven en de straat, terwijl in andere delen van het plan aansluiting wordt gezocht met omliggende buurten.

Architectuur

De stedenbouwkundige analyse wijst uit dat het gebied wordt gekenmerkt door consistente architectonische principes per buurt en fase. Hierbij vallen enkele recente naastgelegen ontwikkelingen op door het gebruik van natuurlijke materialen en zandkleurige baksteen. Door deze kenmerken te integreren, creëert de architect een krachtig geheel rondom het park dat past binnen het totaalbeeld van herkenbare buurten met eigenheid en diversiteit.

Het toegepaste materialenpalet omvat naast zandkleurige baksteen ook houten accenten en groene ruimtes, waardoor elk woonblok een gemêleerd geheel vormt met warme en natuurlijke materialen. In de binnenhoven wordt volledig ingezet op hout en vergroening, met pergola’s en houten gevels die bijdragen aan een aangename sfeer van verkoeling en vergroening.

Sociaal hart

Er wordt een sociaal hart gerealiseerd door het park en de omliggende bebouwing te activeren middels een aantrekkelijke inrichting en programmering. Laagdrempelige plekken zoals het buurtpaviljoen en een buurthuiskamer bevorderen de sociale interactie.

Ecologie en klimaat

De klimaatanalyse toont aan dat de hoge grondwaterstand en het gebrek aan bomen in Vrouwenpolder problemen veroorzaken bij piekbuien en hittestress. Het landschapsontwerp door Felixx is dan ook gebaseerd op drie principes:

  • het gebruik van bomen als natuurlijke CO2-opslag,
  • het creëren van een ecologische schakel tussen stad en rivier en
  • het bufferen en vertraagd afvoeren van water.

Verder is het gebied ontworpen met speciale aandacht voor vogelsoorten en insecten. Door bijenburchten, -hotels en begroeide pergola’s te integreren, wordt een biodiverse omgeving gecreëerd die tevens aangename en schaduwrijke buitenruimtes creëert.

De start van de gefaseerde bouw van de woningen staat gepland voor 2025.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.