MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw Rivium

Nieuws

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw Rivium

Door: Petra Starink | 08-07-2020

Bedrijventerrein Rivium, aan de rand van Capelle aan den IJssel is een traditioneel kantorenpark. Dat gaat veranderen. De gemeente en verschillende vastgoedeigenaren werken aan de ontwikkeling van een nieuwe bruisende stadswijk waar wonen en werken samenkomen. MoederscheimMoonen Architects ontwerpt één van de grote transformatieprojecten in het gebied: een bestaand kantorenplot veranderen in een levendige woon- en werkomgeving.

Gesloten bouwblok

Het ontwerp is één van de grootschalige plannen die aan de Rivium Boulevard worden ontwikkeld. Langs deze boulevard liggen de verschillende ontwikkelkwadranten. Binnen het kwadrant volgen we een ontwerpstrategie waarbij een gesloten bouwblok de basis is. Dit bouwblok is op strategische plekken open waarmee er openingen vanuit het binnengebied naar de boulevard en het achtergelegen park komen. Boven de plint komen verschillende volumes en torens met een gevarieerd woonprogramma. In het hart van het blok ligt een parkeergarage van twee lagen met daarboven een gezamenlijke binnentuin.

Boulevard met plint van twee lagen

In samenwerking met de opdrachtgever werd een programmering ontwikkeld waarbij het mixed use concept centraal staat. Naast ruimte voor wonen is er genoeg plek voor werk, recreatie, ondernemerschap en creativiteit. Zo komt er aan de boulevard een plint van twee lagen waar werken en horeca centraal staan. Aan de overige straatkanten worden commerciële ruimtes afgewisseld met atelierwoningen. Grenzend aan de centrale binnentuin komen woonruimtes en gemeenschappelijke functies voor bewoners, zoals bijvoorbeeld een wasserette of fitnessruimte.

Dynamische skyline

Één van de uitdagingen was het creëren van een luchtig en ruimtelijk stadsbeeld in een dichtbebouwde omgeving. De torens zijn daarom zorgvuldig gepositioneerd met verschillende hoogtes, wat zorgt voor een dynamische skyline. Het geheel heeft een stevig basement dat verrijkt wordt met metaalachtige torens en volumes waarbij lineariteit en ritmiek er uitspringen. Zo ontstaat een geschakeerd geheel waar wonen, werken en vrije tijd samen komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.