MoederscheimMoonen ontwerpt topsportcentrum

MoederscheimMoonen ontwerpt topsportcentrum

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-01-2015

MoederscheimMoonen Architects is geselecteerd om het ontwerp te maken voor het nieuwe topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan. Het topsportcentrum bestaat uit 6.000 m2.  Bouwbedrijf Vaessen BV gaat het centrum bouwen.

Uitgangspunt voor het ontwerp is het principe van een paviljoen. Een vrijstaand, transparant volume met duidelijke zichtlijnen en een heldere organisatie. Het topsportcentrum vormt de nieuwe kern van het sportpark en ligt aan de A8 richting Assendelft.  MoederscheimMoonen heeft de stedenbouwkundige eis om het gebouw 1,5 meter hoger te leggen dan het omringende maaiveld aangegrepen om het karakter van het topsportcentrum te versterken.

Opgebouwd uit vijftal volumes

De verhoging of terp zorgt er niet alleen voor dat het gebouw zich verankerd in de omgeving maar ook taluds, trappen, tribunes en terrassen vormen een kwalitatief verblijfsgebied tussen binnen en buiten en hoog en laag. Het totale gebouwvolume is opgebouwd uit een vijftal volumes. De grootste zijn de topsport en breedtesporthal die in de lengterichting zijn geschakeld. Aan een van de langszijden zijn alle kleedruimtes met daarop de multifunctionele onderwijsruimte in een slank volume parallel aan deze hallen gelegd. Op de zuidoostelijke hoek zijn die functies gepositioneerd die zorgen voor visuele interactie tussen gebouw en omgeving. Het gebouw zal gebruikt worden door de lokale korfbal- en volleybalvereniging en diverse andere sporten. Tevens huisvest het gebouw een sportmedisch centrum en is het een ROC vestiging.

Verbindend gebouw met uitnodigend karakter

‘Architectuur en sport zit in ons bloed’, zegt architect Erik Moederscheim. Dit topsportcentrum voor de Zaanstreek is een opdracht waarin factoren als gebruik, competitie en maatschappij bij elkaar komen en kunnen versterken. Het gebouw krijgt een uitnodigend karakter. De bouw van het topsportcentrum zal in 2015 starten en de oplevering is halverwege 2016 gepland.

Beeld: MoederscheimMoonen Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.