MoederscheimMoonen retailgebouw Stationsplein Utrecht

Nieuws

MoederscheimMoonen retailgebouw Stationsplein Utrecht

Door: Jacqueline Knudsen | 24-03-2016

Aan het Stationsplein Oost, een nieuw plein aan de centrumzijde het Centraal Station in Utrecht, komt een retailgebouw boven op de treinsporen 1, 2 en 3. MoederscheimMoonen Architects presenteerde onlangs het definitief ontwerp voor dit gebouw met prefab glazen gevel, waarin diverse retail- en horecaconcepten hun intrek gaan nemen. Het is gelegen op de plek waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen.

Onder het nieuwe Stationsplein Oost komt de grootste fietsenstalling ter wereld en de verbinding tussen trein-, bus en tramstation. Deze complexe bouwlocatie heeft het reatilgebouw mede vormgegeven; zo kan de volledige draagconstructie enkel afdragen op de kolommen van de ondergelegen perrons en is er één gevel die op reikafstand van de bovenleidingen van het stationsgebied wordt gerealiseerd. Er wordt een prefab glazen gevel toegepast die in de reeds geplande treinvrije periodes gerealiseerd gaat worden. Zo kan het treinverkeer van het drukste treinstation van Nederland tijdens de bouw doorgaan.

Architect Erik Moederscheim: “Naast de onderhuidse complexiteit vragen de gebouwen en gebaren in de directe omgeving al veel aandacht. Binnen dit attractieve en bonte ensemble geloven wij met ons ontwerp juist in rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt; min of meer zoals de Apple Store in New York.”

Opdrachtgever Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
Architect MoederscheimMoonen Architects
Oppervlakte 3.600 m²
Start bouw 2016
Oplevering 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.