Moestuin op dak van kantorencomplex

Moestuin op dak van kantorencomplex

Nieuws
Door: Petra Starink | 11-04-2012

Rotterdam krijgt naar verwachting op 19 april een enorme moestuin op het dak van kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade. De ontwikkeling van het Schieblock is een initiatief van architectenbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en projectontwikkelaars CODUM en is er met steun van eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam een plan voor de ‘dak-akker’ ontwikkeld. De engineering en uitvoering zijn in volle gang door Binder Daktuinen uit Poortugaal en Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort. Optigroen staat vooral bekend vanwege de innovatieve dakoplossingen, zo maakte zij het allereerste mega moestuindak ter wereld ‘Brooklyn Grange’ in New York.

 

In samenwerking met de Dakboerin Annelies Kuipers uit Haarlem is er een kweekplan opgesteld en worden momenteel de eerste groenten ingeplant. Het gehele project wordt gemonitord door de Hogeschool Rotterdam om meer inzichten krijgen in het functioneren van dakmoestuinen.

Testsite Rotterdam

Het moestuindak is onderdeel van het grotere project de Testsite Rotterdam. Dit is een meerjarig project van de Internationale Architectuur Biënnale (IABR) en het architectenbureau ZUS. De Testsite Rotterdam is gericht op Rotterdam Central District, het gebied tussen Centraal Station en het Hofplein. Op het dak wordt niet alleen groente en fruit geteeld ,maar er komt ook een klein informatiecentrum met en educatief karakter. de verse dakproducten worden geleverd aan lokale restaurants en de dakakkerswinkel ter plaatse.

Brug

Het project Dakakker wordt gekoppeld aan de Luchtsingel, een 350 meter lange voetgangersbrug tussen het Centraal Station en de Hofbogen in Rotterdam – Noord, waardoor dit deel van de stad ook voor voetgangers veel makkelijker bereikbaar wordt. De loopbrug gaat dwars door het Schieblock waardoor ook de dakmoestuin goed toegankelijk is voor bezoekers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.