MONK architecten wint Rietveldprijs

Nieuws

MONK architecten wint Rietveldprijs

Door: Petra Starink | 06-10-2017

De Rietveldprijs 2017 is toegekend aan de Werkspoorkathedraal van MONK architecten. Dit project viert de leegte, en biedt de ruimte  in de steeds drukkere stad. De jury vindt het een groots gebaar om deze ruimte aan het publiek aan te bieden en prijst de vrijheid die de fabriekshal biedt en het lef van de architect om een stap terug te doen. Met de herbestemming van de Werkspoorkathedraal is een kiem gezaaid voor de verdere ontwikkeling van het gebied.

Herbestemming Werkspoorkathedraal

De Werkspoorkathedraal is een voormalige fabriekshal die getransformeerd is door MONK architecten tot evenementenlocatie.  Een gigantische open ruimte, indrukwekkend door zijn hoogte en de lichtval, het patina op de metalen spanten, maar vooral door de weldadige leegte. Een plek voor bezinning, om de drukte van de stad te ontvluchten en op adem te komen. Tegelijk biedt de hal, herbestemd tot evenementenlocatie, ruimte aan diverse activiteiten: concerten, beurzen, feesten.

Leegte

In plaats van de hal vol te bouwen, is de leegte gekoesterd. De oorspronkelijke inrichting is intact gelaten en met respect voor de geschiedenis aangepast aan de eisen van deze tijd. Het oude glas is simpelweg in nieuwe profielen gezet, en er is een nieuwe betonvloer gemaakt. Details zoals de ‘rafelige’ dilatatievoeg in de betonvloer geven een hedendaagse draai aan het interieur. Door toevoeging van een doos van glas en staal, die half in de hal is geschoven, is extra gebruiksruimte gecreëerd; hierin zijn acht werkstudio’s gevestigd. De ingrepen zijn trefzeker gedaan, het geheel oogt rustig en vanzelfsprekend. Nu de hal heropend is vinden allerlei nieuwe initiatieven in de buurt plaats, in het Transformatorhuis komt een theater, in de Spuiterij een café, ondertussen wordt gewerkt aan plannen voor de rest van het gebied. De voormalige Apparatenhal is de motor geworden voor een nieuwe stedelijke ontwikkeling.

Prijsuitreiking

Op zondag 12 november wordt de Rietveldprijs 2017  uitgereikt in de Werkspoorkathedraal, Tractieweg 41 in Utrecht. Tijdens de uitreiking wordt tevens bekend gemaakt welk project de RTV Utrecht Publieksprijs wint.

Rietveldprijs

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd architectonisch,  stedenbouwkundig of landschappelijk project in de stad Utrecht. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacq. de Brouwer (co founder bij Bedaux de Brouwer Architecten), Gus Tielens (co founder korth tielens architecten bv ), Albert Herder (cofounder Studioninedots) en Kirsten Hannema (journalist ArchitectuurNL en Volkskrant).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.