Monument biologisch gerenoveerd

Monument biologisch gerenoveerd

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-11-2012

Een Amsterdams schoolgebouw uit 1866 is als eerste gemeentelijke monument biologisch gerenoveerd. Bij deze nieuwe methode gaat herstel van historische kwaliteit hand in hand met de hoogste duurzaamheidseisen. De aanpak is ontwikkeld door Aayu architecten.

Bij het renoveren van cultureel erfgoed staat het historische karakter altijd op gespannen voet met de huidige energie- en comforteisen. Zo niet bij de Aayu-aanpak, zegt architect en bouwbioloog Daniel Höwekamp: “Bij biologisch renoveren versterken ze elkaar juist.

Eikenhout en leem

De voormalige Leonardo da Vincischool is getransformeerd tot een brede school met buurtfuncties. Alle nieuw aangebrachte materialen zijn natuurlijk en bio-cyclisch, zoals massief eikenhout en leem. De materialen zijn CO2-neutraal, eenvoudig recyclebaar en sluiten aan op de historische bouwfysica van het pand. Zo veel mogelijk van het materiaal in het gebouw is opnieuw gebruikt. Zo zijn houten traptreden omgedraaid en opgeschuurd, zijn vloerdelen verwerkt tot pantry’s en plafonds tot tuinschutting.

Het gemeentelijke Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) was nauw bij het project betrokken. Monumentenadviseur Paul Rosenberg: “Vooral de aanpak is vernieuwend. Dogma’s zijn er niet; op ieder onderdeel kijkt Aayu samen met monumentenzorg heel precies hoe de prestatie van het gebouw verbeterd kan worden mét behoud van de monumentale waarde. Dit project bewijst in de praktijk dat monumenten inderdaad anders gerenoveerd kunnen worden. Versterking van de historische waarde en hoge duurzaamheidseisen gaan wel degelijk samen.

Eetbare plantenmuur

Het gezonde binnenklimaat en de energiezuinigheid zijn het gevolg van de combinatie van natuurlijke isolatie aan de binnenzijde, laagtemperatuur vloer- en -wandverwarming, CO2-gestuurde ventilatie, led-verlichting met daglichtregeling en zonnepanelen. Voor de doorspoeling van het toilet wordt gebruikgemaakt van regenwater. Een bamboebos, vegetatiedak en eetbare plantenmuur geven kinderen extra speelruimte; de kruiden en groenten die ze oogsten, gebruiken ze ook weer in de kookles.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.