Monumentaal badhuis Vogeldorp wordt museum

Monumentaal badhuis Vogeldorp wordt museum

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-06-2008

Het badhuis in Vogeldorp, Amsterdam Noord, wordt museum Amsterdam Noord. Aanstaande vrijdag sluit wethouder Van Schaik de restauratie aan het gemeentelijke monument aan de Zamenhofstraat officeel af.

Vogeldorp bestaat dit jaar negentig jaar. In 1918 werden in het landelijke gebied ten noorden van Amsterdam bijna 500 semi-permanente woningen met een levensduur van 35 jaar neergezet. Door de voortdurende woningnood bleven de wijken, bekend als Vogeldorp en Disteldorp, echter staan.

Aan het einde van de eeuw waren ze echter zodanig slecht geworden dat sloop gevreesd werd. Maar beide dorpen kregen in 1997 de status van gemeentelijk monument en werden overgedragen aan woningstichting De Key, die ze restaureerde.

Badhuis
Vanwege het tijdelijke karakter hadden de woningen geen badvoorzieningen. Daarom werd bij beide dorpen een badhuis neergezet. Ze hadden een capaciteit van zes stortbaden en één kuipbad en ze waren afwisselend geopend voor mannen en vrouwen. Vanwege het landelijke karakter van de omgeving kregen ze de vorm van een Noord-Hollandse stolpboerderij.

Net als de rest van Vogeldorp verkeerde het Badhuis in een slechte staat van onderhoud. Bouwkundig adviseur Jeroen Steur maakte het restauratieplan en de uitvoering was in handen van JC Nieuwenhuizen BV.

De indeling van het Badhuis werd licht aangepast. De bovenverdieping is geschikt gemaakt als kantoorruimte en werd daartoe beter bereikbaar gemaakt en van twee kamers voorzien. In alle ramen van het gebouw werd weer helder glas gezet en de dakkapellen werden geheel hersteld.

Gezicht van Noord
Het nieuwe museum gaat naar verwachting in september open voor het publiek. Het museum wil het gezicht van Noord laten zien door (onder andere) het vertellen van uiteenlopende verhalen van bewoners en het tonen van werk van de kunstenaars en creatieve mensen in de buurt, in zogenaamde buurtgeregisseerde tentoonstellingen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.