Monumentaal Burgerziekenhuis wordt hotel

Monumentaal Burgerziekenhuis wordt hotel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-11-2008

Het monumentale Burgerziekenhuis in Amsterdam wordt een hotel. met de verbouwing van het eind negentiende eeuwse voormalige ziekenhuis wordt half 2009 begonnen.

Het Burgerziekenhuis met zijn brede neorenaissance gevel aan de Linnaeusstraat is in 1891 gereed gekomen. Architect Van Gendt had net daarvoor het imposante Concertgebouw (1890) in Amsterdam afgerond evenals het kleinschalige theater, nu café de IJsbreker (1885) aan de Amstel. Ook was Van Gendt als adviseur betrokken bij de realisatie van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

Hypermodern
Het gebouw ligt om de hoek van het Oosterpark. Bij de opening was het een hypermodern gebouw met onder meer elektrisch licht, centrale verwarming en liften op waterkracht.

Met de komst van het AMC in 1981 was er geen medische toekomst meer voor het karakteristieke pand, dat in 1992 in gebruik werd genomen als stadsdeelkantoor Oost/Watergraafsmeer. Aedes heeft het pand in 2006 van het Stadsdeel gekocht.

Historische kenmerken
Nadat het Stadsdeel begin 2009 verhuist naar haar nieuwe locatie, start Aedes met de verbouwing van het pand. Daarbij zullen historische kenmerken, die in de loop der jaren zijn verdwenen, weer terugkomen in en aan het gebouw.

Aedes blijft eigenaar van het pand en verhuurt het object aan de Eden Hotel Group.

Uitgesproken ontwerp
Het nieuwe Eden Parc Hotel Amsterdam krijgt van binnen een uitgesproken ontwerp dat mede geïnspireerd is door het Eden Design Hotel in Maastricht (voormalig La Bergère). Binnen het concept staan de deuren open voor Amsterdammers, zo komt er een levendig Grand Café met eigen entree dat open zal zijn van ontbijt tot en met diner.

Ook aan vergader- en feestaccommodatie ontbreekt het niet en het nieuwe terras aan de Linnaeusstraat wordt een verrijking voor de buurt. Hotelgasten zullen de goede bereikbaarheid waarderen evenals de ruime kamers met authentieke details en hoge plafonds. Als de verbouwing voltooid is staat er een viersterren hotel met 120 kamers.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.