MTD ontwerpt uitkijktoren Doesburg

Nieuws

MTD ontwerpt uitkijktoren Doesburg

Door: Petra Starink | 25-07-2016

MTD landschapsarchitecten is geselecteerd voor het ontwerp van een uitkijktoren op de vestingwerken van de Hoge Linie in Doesburg. De uitkijktoren gaat deel uit maken van Beleef de Linies, een plan ter bevordering van recreatie en toerisme in Doesburg.

In het plan ‘Beleef de Linies’ worden de vestigingswerken van Doesburg opgeknapt en beter leefbaar gemaakt, zodat de ontwikkelingsgeschiedenis van de stad beter kan worden verteld.

Schetsidee

Het schetsidee van MTD landschapsarchitecten voor de uitkijktoren op de vestingwerken verwijst sterk naar de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek. Waarbij  een belangrijk moment bepaald wordt door 21 juni 1672 toen de Fransen Doesburg veroverden en de vestingwerken een belangrijke maar onvoldoende verdedigingslinie vormde. Het concept van aanval en verdediging vormde een belangrijk aangrijpingspunt voor de schets van de uitkijktoren. De hoofdvorm van de toren verwijst naar een strijdros en een Blijde; de katapulten, zoals deze door de Fransen gebruikt werden en op historische prenten te zien zijn, en zet in op een ranke en open constructie.

Historische gelaagdheid

De uitzichttoren versterkt de historische gelaagdheid van de plek en de beleving van de linies als voormalige verdedigingswerken rond de stad Doesburg. Vanaf de toren krijgt de bezoeker straks uitzicht op het weidevogelgebied rond de vestingwerken en het rivierenlandschap van de Oude en Gelderse IJssel. Met de nieuwe uitkijktoren heeft Doesburg er straks een nieuw ‘hoogtepunt’ bij in de beleving van de historische vestingwerken.

MTD architecten heeft veel ervaring met het ontwikkelen van inrichtingsplannen voor historische vestingwerken. Zij ontwikkelde de inrichtingsplannen voor de Stadswalzone en het Zuiderpark in den Bosch, en het Theaterbastion van het Muiderslot.

Illustratie: MTD landschapsarchitecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.