Multifunctioneel wijkcentrum Apeldoorn van Cie

Multifunctioneel wijkcentrum Apeldoorn van Cie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-02-2009

In de Apeldoornse wijk Zuidbroek komt een multifunctioneel centrum. Het ontwerp voor ‘Kristal‘, van de Architekten Cie in Amsterdam, werd onlangs door bezuinigingen gewijzigd en is nu positief beoordeeld door de welstandscommissie.

Het wordt een centrum waar wonen én zorg, onderwijs, kinderopvang, revalidatie, gezondheidszorg, maar ook een supermarkt en een restaurant samenkomen onder één dak, centraal in de wijk. Onderwijs vormt één van de belangrijkste onderdelen, met zowel openbaar en christelijk basisonderwijs als speciaal onderwijs.

Samenwerking op dit niveau is volgens de gemeente uniek in Nederland. Verder worden er zo’n 100 zorgappartementen gebouwd, die woningcorporatie De Woonmensen gaat verhuren.

Duurzaam
Naast het multifunctionele karakter speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Zowel op het gebied van ^rchitectuur als materiaal wordt het een eerlijke accommodatie. Zo wordt het Kristal aangesloten op het nieuwe warmtenet in Zuidbroek. De warmte is grotendeels afkomstig van een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

De groene daken van Kristal zorgen voor hemelwateropvang en zo min mogelijk warmteverlies. De houten constructie is niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor een warme uitstraling.

Bouw
Volgens de commissie vindt het huidige ontwerp zijn kracht in het ‘gewone’. Hierdoor is Kristal beter in lijn met de interne functies en wellicht zelfs mooier dan het oorspronkelijke ontwerp. De bouwaanvraag is inmiddels ingediend. Er wordt naar gestreefd om in het vierde kwartaal van 2009 te starten met de bouw.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.