Multifunctionele kubus in Rotterdam

Multifunctionele kubus in Rotterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2008

In de toekomst is Rotterdam een innovatief multifunctioneel gebouw rijker. Kwaliteit, wereldklasse en de Rotterdamse eigenheid worden in het gebouw gecombineerd. Het gebouw, in de vorm van een 85 meter hoge kubus, komt in het hart van het winkelgebied. De kubus zorgt voor een verbinding tussen de Lijnbaan, het Binnenwegplein en de Beurstraverse. Projectontwikkelaar Multi Vastgoed en The Office for Metropolitan Architecture (OMA) presenteerden op 9 juni jl. het ontwerp. Naar verwachting start de bouw in 2011, en de oplevering staat gepland in 2013.

Spectaculair uitzicht
In plaats van te kiezen voor concurrerende hoogbouw wil het gekozen ontwerp de identiteit van de stad benadrukken door de pure vorm van een kubus. De ruimtelijke context wordt hierdoor opnieuw gedefinieerd. In het gebouw wordt een oppervlakte gerealiseerd die ruimte biedt aan openbare en particuliere functies. De kubus is doorsneden door open ruimten die daglicht in het volume toelaten en spectaculair uitzicht en doorzicht bieden.

Zichtbare ruimtes
Door grote cirkelvormige openingen worden de verschillende ruimtes aan de buitenkant en binnenkant zichtbaar gemaakt. Daardoor nodigen ze uit tot een bezoek aan de bovengelegen verdiepingen en uiteindelijk de hoogste verdieping. Via lange roltrappen en een diagonale lift bereikt het publiek deze ruimtes, die uitzicht bieden over de stad.

Historische ABN AMRO kantoor
Het gebouw komt op plaats van een kantoorgebouw uit de jaren 70 en is omgeven door historische bouw, waaronder het oude ABN AMRO kantoor dat als eerste gebouw na de oorlog in het centrum van Rotterdam werd opgetrokken. OMA-partner Floris Alkemade: “Het bankgebouw is een belangrijk element van het plan. Het vormt de basis voor de nieuwe gebouwen en de markante entree wordt een belangrijk punt op de Coolsingel.”

Architectuur plaatste al eerder:
– Binnenstad Rotterdam wordt City Lounge
– Markthal voorproefje binnenstad
– Monumentaal postkantoor wordt winkelcentrum
– Herbestemming Postkantoor Coolsingel
– KPN verkoopt monumentaal postkantoor

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.