Multifunctionele parkeergarage RAI

Nieuws

Multifunctionele parkeergarage RAI

Door: Petra Starink | 10-10-2016

RAI Amsterdam heeft een nieuw multifunctioneel parkeergebouw. Het 30 meter hoge gebouw met 8 parkeerlagen biedt plaats aan 1000 auto’s. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects. Het gebouw wordt gekenmerkt door een strakke rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’. Bijzonder aan het gebouw is dat de eerste verdieping ook gebruikt kan worden als evenementenhal.

De wokkels, een om de parkeergarage in te rijden, en een wokkel om uit te rijden zijn opgebouwd uit prefab betonnen elementen die al stapelend de op- en afrit tot de parkeervloeren vormen. Zij bepalen het beeld van het gebouw en zijn duidelijk zichtbaar vanaf de ringweg A10. ’s Avonds benadrukken blauwe LED-lijnen de elegante vorm van de wokkels.

Flexibele ruimtes

Het parkeergebouw is een ‘stand alone’ parkeergarage, en een multifunctioneel inzetbaar gebouw. Doordat de eerste verdieping twee keer zo hoog is (7,2 meter) als de bovenliggende parkeervloeren, is een ruime hal ontstaan die ingezet kan worden als extentiehal en congresruimte.  De 2.800m2 grote hal heeft zo weinig mogelijk kolommen, zodat de ruimte op allerlei manieren ingericht kan worden. De kolomstructuur staat op een grid van 7,5 meter. Het gebouw bestaat uit drie beuken met een overspanning van vijftien meter. De extentiehal is zelfstandig te gebruiken voor evenementen, maar kan door schuifdeuren ook verbonden worden met de omliggende hallen van het RAI-complex. De bovenste parkeervloer, het dak van het gebouw, kan eveneens voor diverse activiteiten gebruikt worden.

Lamellen geven besloten uitstraling

De parkeervloeren zijn omzoomd door verticale lamellen, die terugkomen in veel gebouwen van het RAI-complex: zo wordt de onderlinge verbondenheid van de verschillende RAI gebouwen benadrukt. De lamellen van het parkeergebouw zijn zilverkleurig en geven de parkeervloeren op de lagen 3 tot en met 8 een zowel transparante als besloten uitstraling. Ze laten voldoende lucht door, in overeenstemming met de wens van de RAI voor een parkeergarage zonder mechanische ventilatie, en zorgen door hun oriëntatie ook voor beschutting tegen de regen.

Huisarchitect

Van 1961 tot 1989 was architect Alexander Bodon supervisor van de architectuur van het gehele RAI complex. Sinds 1989 vervult Benthem Crouwel Architects deze taak. In de afgelopen twintig jaar heeft Benthem Crouwel Architects onder andere de gebouwen het Amtrium en Elicium ontworpen.

Fotografie: Jannes Linders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.