Musa Katendrecht door Diederendirrix architecten

Actualiteiten, Nieuws

Musa Katendrecht door Diederendirrix architecten

Door: Petra Starink | 02-09-2015

Eind juli is het woon-en onderwijsgebouw Musa in Rotterdam in gebruik genomen. Diederendirrix architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het complex en de inrichting van de buitenruimte. Het complex bevat twee scholen voor voortgezet onderwijs, een sporthal, wijkvoorzieningen, ondergrondse parkeergarage en appartementen. Het gebouw maakt deel uit van de Pols in Rotterdam, het havengebied dat de overgang vormt tussen de Kop van Zuid en het schiereiland. Musa is het eerste nieuwe gebouw binnen de revitalisering van dit gebied en is ontwikkeld door woningcorporatie WoonCompas.

Robuuste architectuur

Diederendirrix ontwierp een complex van grote bouwvolumes die met robuuste gevelvlakken in donkere baksteen en beton refereren aan de oude pakhuizen in het havengebied. Dichterbij zijn de verfijnde details, materialen en ritmes zichtbaar. De bakstenen lichten op in het daglicht. Stroken bakstenen, ingeklemd tussen betonnen lijsten, lopen als een subtiel vlechtwerk over de stoere gevels.

Atrium dat dient als ontmoetingsplek

Een van de scholen is rond een groot atrium geplaatst, dat dient als aula en ontmoetingsplek. Beide scholen delen de sportzaal, die ook een openbare entree heeft. De sportzaal kan in de avonduren verhuurd worden. Op het dak tussen de twee hogere torens is een groot groen plein gemaakt waar pauze kan worden gehouden. De begane grond is een levendige plint, met rondom het gebouw de ingangen van de scholen, sporthal, en woningen.

Plangebied de Pols

Voor plangebied de Pols ontwikkelde de gemeente Rotterdam een Masterplan waarin grote bouwblokken met hoge accenten de overgang maken van de hoogbouw van de stad naar de kleinschaliger bebouwing op Katendrecht. Net als bij Musa krijgen de plinten een invulling met horeca en andere publieke functies.

Fotografie: Arthur Bagen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.