Musea zien niets in kunsthal op Zuidas

Musea zien niets in kunsthal op Zuidas

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-12-2008

Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam verwerpen het plan om op de Zuidas een kunsthal te bouwen voor grote exposities. Directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk vindt dat Amsterdam alles op één culturele kaart moet zetten. “Voor beeldende kunst is dat het Museumplein”, schrijft vandaag in een verklaring.

Ook binnen het Van Gogh Museum heeft men zijn bedenkingen. „We vinden kunst op de Zuidas een goed idee, maar vinden ook dat een kunsthal te veel overlapt met wat er nu al is aan musea op het Museumplein”, aldus een woordvoerder van het museum.

Vier grote exposities
Vorige maand maakte de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, bekend dat er op de Zuidas van Amsterdam, nabij de RAI, een kunsthal moet komen waaraan de grote kunstinstellingen uit de hoofdstad zich verbinden.

In de nieuwe kunsthal, een museum zonder eigen collectie, zouden het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Tropenmuseum drie à vier blockbusters per jaar kunnen organiseren. Het Tropenmuseum en het Rijksmuseum voelen wel voor het plan.

Het idee is afkomstig van de Commissie Cultuur Zuidas, onder leiding van oud-directeur Martijn Sanders van het Concertgebouworkest. Het cultuurpaleis, naar het voorbeeld van het Grand Palais in Parijs, moet de nieuwe Zuidas een cultureel aanzien geven. De kosten bedragen naar schatting 100 miljoen euro.

Bron: NRC

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.