Museum Arnhem heropent in 2022 met 3 exposities

Nieuws

Museum Arnhem heropent in 2022 met 3 exposities

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-11-2021

In het voorjaar van 2022 gaat het vernieuwde Museum Arnhem open. Vanaf 2017 onderging het museum, hoog boven op de stuwwal en uitkijkend over de Rijn, een grondige transformatie. De tentoonstellingsoppervlakte is met een unieke vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter. De nieuwbouw levert vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op die door grote vensters een doorkijk geven naar de omliggende natuur. Het museum opent met drie tentoonstellingen: Van Links naar Rechts, Ten Minste Houdbaar Tot en Met Open Ogen.

Gevel met 82.000 tegels

De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en is een blikvanger door de gevel met 82.000 unieke door Koninklijke Tichelaar met de hand vervaardigde tegels. Het kleurverloop van de gevel – van ijsblauw naar aardse tinten – symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal. De brede trap in de aanbouw verbindt het museum met de beeldentuin en heeft de functie van stadsveranda. De koepel uit 1873 is vanaf de heropening de centrale ontvangstruimte van het museum en geeft toegang tot de geheel vernieuwde beeldentuin. Deze vrij toegankelijke groene buitenzaal van het museum is door landschapsarchitecten Karres en Brands opnieuw ontworpen.

Koepel startpunt van museumbezoek

De koepel wordt het startpunt van het museumbezoek en huisvest de winkel en het café. Een logisch zalencircuit leidt bezoekers door de bestaan zalen die volledig zijn gerenoveerd en nieuwe hoge en ruime museumzalen. Op de bovenverdieping van de koepel komt een vrij toegankelijke activiteitenruimte.

Collectie

Na heropening huisvest Museum Arnhem de collectie en de collectie archeologie van de Gemeente Arnhem in een nieuw depot. De collectie van Museum Arnhem bevat ruim 25.000 objecten met werk van Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes en Fiona Tan. Daarnaast zijn ook jonge kunstenaars als Esiri Erheriene-Essi en Zanele Muholi vertegenwoordigd. Al vanaf 1980 onderscheidt de collectie zich door haar meerstemmigheid. 

Drie tentoonstellingen

De tentoonstelling Tenminste Houdbaar Tot, gaat over de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de tot en met de 21ste eeuw de natuur verbeelden, Van Links Naar Rechts gaat over de politieke polarisatie in het interbellum die van invloed is geweest op de kunst en op de verzamelgeschiedenis van Museum Arnhem, en met de tentoonstelling Met Open Ogen geeft het museum een impuls aan de educatieve traditie, die door Pierre Janssen is gestart. Hij was directeur van het museum van 1969-1982 en probeerde met zijn enthousiasme de bezoekers anders naar kunst te laten kijken.

Meer informatie is te vinden op de website van Museum Arnhem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.