Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

Nieuws

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

Door: Petra Starink | 30-11-2020

Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. In het museumgebouw komt een nieuwe vleugel, ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Op vrijdag 4 december bereikt de uitbreiding/verbouwing een uniek moment: de nieuwe vleugel van het museum wordt via een schuifbaan over de stuwwal geschoven. Door een techniek uit de bruggenbouw zweeft aan het einde van de dag een forse overstek van ruim 11 meter boven de helling. Deze techniek is nog niet eerder toegepast in de bouw.

Live te volgen

Het bijzondere moment van het uitschuiven is te volgen via een live uitzending Museum Arnhem, de gemeente en aannemer Rots Bouw vertellen in deze uitzending over de voortgang van de werkzaamheden en de architect legt zijn visie op deze bijzondere nieuwbouw uit. De uitzending op 4 december begint om 08.30 uur. De volgende om 11.30 uur en om 14.30 uur. Bekijk hieronder de video van deze unieke operatie.

Centimeter voor centimeter geschoven

Centimeter voor centimeter worden de nieuwe museumzalen van Museum Arnhem via een speciale constructie op hun definitieve plek geschoven. Deze unieke bouwtechniek wordt ingezet vanwege het bouwen op deze zeer steile en kwetsbare helling. De nieuwe vleugel is straks duidelijk zichtbaar vanaf de bovenkant aan de Utrechtseweg,en vanaf de Rijn, Onderlangs.

Uitschuiven nieuwbouw

Voor de 15 meter uitkraging zou een steigerconstructie nodig zijn maar door de druk die hierdoor ontstaat kan het de stabiliteit van de stuwwal aantasten. Er is daarom gekozen voor het uitschuiven van de nieuwbouw. Als de bovenbouw 11,4 meter naar buiten steekt, zit het eerste deel van het traject erop. Rots Bouw bouwt vervolgens het tweede deel van de bovenbouw, als een soort contragewicht. Daarna wordt de nieuwbouw nog eens 4,8 meter verder geschoven.

Opening museum in 2022

Naar verwachting opent Museum Arnhem in 2022 haar deuren voor het publiek. In De Kerk (Walburgiskerk) verzorgt Museum Arnhem tijdelijk tentoonstellingen. Tot en met 17 januari 2021 is de tentoonstelling Living Forgiving Remembering te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.