Museum Catharijneconvent op zoek naar architect

Nieuws

Museum Catharijneconvent op zoek naar architect

Door: Petra Starink | 27-09-2021

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft ambitieuze plannen om te gaan verbouwen. Dit is noodzakelijk vanwege het grote aantal bezoekers die het museum jaarlijks trekt. Het museum is nu op zoek naar een architect voor het grootste project uit de geschiedenis van het museum.

Kloostercomplex

Het museum is gevestigd in het hart van Utrecht in een bijzonder gebouw: een laatmiddeleeuws kloostercomplex. Hier herbergt het een unieke collectie christelijke kunst- en cultuurhistorische objecten. Het museum wil het wonderschone karakter van het gebouw en de collectie eer aandoen.

Marieke van Schijndel, algemeen directeur van het museum: ‘Het heeft een grote meerwaarde dat we de collectie en alle verhalen op juist deze historisch zo gelaagde en betekenisvolle plek kunnen presenteren. Daarmee biedt het museum een bijzondere ervaring. Het kloostergebouw is ons grootste collectiestuk. Niet voor niets draagt het museum dezelfde naam als het laatmiddeleeuwse klooster. De noodzakelijke extra ruimte mogelijk maken, het kloostergebouw centraal stellen én een fantastische bezoekersbeleving garanderen stelt ons voor een uitdagende opdracht.

Ambitieuze plannen voor verbouwing

Museum Catharijneconvent heeft ambitieuze plannen. Zo zal het kloostergebouw plaats bieden aan een geheel vernieuwde collectiepresentatie, die het museum samen met het onderwijs gaat maken. Ook wil het museum in een van de gebouwen een tentoonstellingspaviljoen creëren waar twee tijdelijke tentoonstellingen tegelijk geprogrammeerd kunnen worden. In beeldbepalende nieuwbouw zullen onder andere het entreegebied en het museumcafé te vinden zijn. Dit alles met oog voor kwaliteit en detaillering, met groot respect voor de monumentale waarde van de gebouwen en een hoge duurzaamheidsambitie.

Europese aanbesteding

De procedure voor de keuze van een architect tot de start van de verbouwing zal, via een Europese aanbesteding, naar verwachting een flinke tijd duren. Dit jaar worden de gegadigden teruggebracht tot maximaal 5 architectenbureaus. In het voorjaar van 2022 zullen de architecten hun visie op het geheel presenteren, waarna het museum voor de zomer van 2022 de architect kiest. Wanneer de verbouwing start en het vernieuwde museum af is, is afhankelijk van de verdere uitwerking van de plannen.

Kosten verbouwing museum

De kosten van de verbouwing worden geraamd tussen de 30 en 35 miljoen euro. De ambitieuze plannen vragen om extra steun van particulieren, fondsen en overheden.

Meer informatie over de verbouwing, plannen, toekomstdromen van het Museum Catharijneconvent is hier te vinden.

Fotografie: Museum Catharijneconvent

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.