Museum de Fundatie wil een Oog op het Paleis.

Museum de Fundatie wil een Oog op het Paleis.

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-06-2010

Museum de Fundatie wil zijn vestiging Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle uitbreiden. De afgelopen jaren maakte het museum een stormachtige groei door van 15.000 bezoekers in 2006 tot 100.000 bezoekers in het topjaar 2008 met het eerste overzicht gewijd aan Jeroen Krabbé. Met zijn tentoonstellingprogramma wist het museum een belangrijke plaats te veroveren in het Overijsselse culturele leven, nationaal profiel te verkrijgen en grote hoeveelheden publiek vanuit heel Nederland naar Zwolle te trekken. De eigen collectie die vooral bestaat uit de verzameling van Dirk Hannema en uit de Provinciale kunstcollectie van Overijssel, met daarin de nalatenschap van Paul Citroen, kreeg de afgelopen jaren internationale bekendheid. Klap op de vuurpijl was de recente ‘ontdekking’ van een nieuwe Van Gogh, wereldnieuws!

Na de grote Jan Fabre expositie deze zomer zijn dit jaar tentoonstellingen gepland over de Berlijnse kunstenaar George Grosz en de Neoclassicistische en Biedermeier Collectie van de vorsten van Liechtenstein. De collectie wordt stelselmatig uitgebreid met hulp van de BankGiro Loterij en de Provincie Overijssel. Laatste aanwinsten zijn werken van Marte Röling, Marc Chagall en Jan Fabre.

Museum de Fundatie ziet prachtkansen om zijn groei te bestendigen. Het museum heeft de potentie om zijn positie als cultuurtoeristische topbestemming verder te verstevigen en geeft daarmee de Zwolse en Overijsselse economie een aanzienlijke impuls en verrijkt het culturele leven. Het monumentale Paleis aan de Blijmarkt, de behuizing van Museum de Fundatie aan de rand van de Zwolse binnenstad, is te klein geworden om de tentoonstellingen, eigen collecties en de bezoekers, met name groepen en scholen, adequaat ruimte te bieden. Omdat het pand prachtig is en ideaal ligt aan het cultuurplein Blijmarkt tegenover Theater Odeon en Filmtheater Fraterhuis heeft Museum de Fundatie het gerenommeerde architectenbureau Henket & Partners gevraagd een haalbaarheidsonderzoek te verrichten naar mogelijke uitbreidingen van dit rijksmonument. Zowel de Gemeente Zwolle als de Provincie Overijssel waren betrokken bij de begeleiding van dit onderzoek. De Provincie Overijssel heeft 5 miljoen euro gereserveerd in zijn meerjarig investeringsprogramma om een uitbreiding mogelijk te maken.

De uitbreiding die door Hubert-Jan Henket wordt voorgestaan is een ellipsvormige constructie op het dak, door de grote glaspartij aan de noordkant lijkend op een oog. Museum de Fundatie is enthousiast over de architectonische kwaliteit van de studie. Ook roemt het museum de enorme flexibiliteit van de nieuwe zalen. Het museum is ervan overtuigd dat er met de realisering van de plannen een cultureel/museaal landmark van internationale allure in Zwolle en Overijssel zal ontstaan.

In juni van dit jaar wordt het onderzoek aan de subsidiegevers van Museum de Fundatie, de Provincie Overijssel en de Gemeente Zwolle gepresenteerd.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.