Verbouwing Museum Het Valkhof

Nieuws

Verbouwing Museum Het Valkhof

Door: Petra Starink | 26-03-2014

Museum Het Valkhof in Nijmegen gaat verbouwen. Het museum krijgt meer tentoonstellingsruimte, een ruimer entreegebied, een nieuwe trap en het Museumcafé zal naar de voorzijde worden verplaatst. Het gebouw wordt tevens energiezuiniger gemaakt. Het museum streeft naar het behalen van het duurzaamheidscertificaat BREEAM NL In-Use Musea. Ben van Berkel van UNStudio uit Amsterdam, die het gebouw heeft ontworpen, is wederom betrokken bij het ontwerp.

Open uitstraling

In 1999 werd het museum geopend. Het gebouw oogstte veel lof en waardering. Echter, een van de grootste ergernissen van bezoekers waren de onhandige, brede trappen. Bij deze verbouwing zal de gehele trappenpartij vervangen worden door gebruiksvriendelijke trappen. De openheid van de trappenhuis  en de centrale plaats in het gebouw blijven behouden en worden verbeterd. Het entreegebied wordt ruimer opgezet, en het Museumcafé krijgt een plek aan de voorkant met terras. Het gebouw krijgt een opener uitstraling en een betere verbinding met het Kelfkensbos, het Valkhofpark en het centrum van Nijmegen.

BREEAM NL In-Use Musea label

Een belangrijk uitgangspunt bij het verbouwen is het creëren van een duurzaam gebouw.Het museum wil een beter energielabel behalen door het verbeteren van de huidige installaties, het verlagen van het energieverbruik en het implementeren van duurzame oplossingen. Ook het beheer en gebruik van het museum zal op een duurzamere wijze worden uitgevoerd. De ambitie van het museum is om hiermee het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM NL In-Use Musea label, te behalen met een ‘very good’ oordeel.

Start bouw

De verbouwing staat gepland vanaf begin 2015 en moet in 2017 afgerond zijn. De verbouwing gaat in fases van start. Het hele traject bevindt zich nu in de voorbereidingsfase, waarbij het voorlopig ontwerp gereed is.

Beeld: Museum Het Valkhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.