Museum of the Future

Actualiteiten, Nieuws

Museum of the Future

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-04-2022

Eind februari opende het ‘Museum of the Future’ haar deuren. Het gebouw valt zelfs in Dubai op door de organische vormen die ontworpen zijn door Killa Design architects in samenwerking met Happold engineering consultancy. Dubai betoont eer aan de Arabische wetenschappers uit het verleden maar ook aan de jonge mensen in de Verenigde Arabische Emiraten die de techniek en wetenschap van de toekomst zullen bepalen.

Het 77 m hoge gebouw is door de architect vormgegeven als een oog. Als symbool voor het zien van onze huidige kennis maar tevens zijn blik op de toekomst richt. Het deel dat niet bebouwd is staat voor alles wat we in de toekomst nog zullen ontdekken. Verder staat het vol met Arabische teksten die worden aangelicht door een veertien kilometer aan programmeerbare ledverlichting. Eén daarvan luidt: ‘De toekomst behoort toe aan hen die haar zich kunnen inbeelden, kunnen ontwerpen en kunnen uitvoeren. De toekomst is niet iets waar je op wacht, maar wat je creëert’.

Vaste collectie

De belangrijkste deel van de vaste collectie van het museum is toekomst gericht. De focus ligt op de tijd die vijftig jaar voor ons ligt en kijkt hierbij naar ruimtereizen, klimaatverandering, spiritualiteit, welzijn en gezondheid. Daarbij komen technieken aan bod als Virtual Reality, Kunstmatige intelligentie en mens-machine-interactie.

Aan de buitenkant kenmerkt het gebouw zich door 1024 roestvaststalen panelen. Een willekeurig aantal? Zeker niet. 1024 is namelijk precies het aantal bits dat in een kilobyte zit; een eenheid van computergeheugen. Daarbij zijn de panelen door robots op maat gemaakt.

De omgeving van het markante gebouw bestaat uit een groene heuvel, waarop meer dan honderd soorten bomen en planten groeien die water krijgen via een vernuftig irrigatiesysteem.

Afbeeldingen: Museum of the Future

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.