Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw 2022

Actualiteiten, Nieuws

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-05-2022

De uitbreiding van Museum Singer Laren is winnaar van de jury- én de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar. De overige prijzen gingen naar Stories Amsterdam (Particuliere Woonbeleving), Little C Rotterdam (Leefbaarheid & Sociale Cohesie), het Depot Museum Boijmans van Beuningen (Stimulerende Omgevingen) en de nieuwe Rechtbank Amsterdam (Identiteit & Icoonwaarde).

Museum Singer Laren – naar het ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten – moest het opnemen tegen negen andere genomineerden verdeeld over de vier categorieën. ‘De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken’, aldus de jury.

Zij voegt toe: ‘Een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap puur sang, in aanpak, uitvoering, details.’

Niet alleen de vakjury, maar ook het publiek blijkt de ingetogen kwaliteit van de uitbreiding te waarderen. Met meer dan een kwart van de stemmen werd Museum Singer Laren uitgeroepen tot Publiekswinnaar.

Overige winnaars

In de categorie Particuliere Woonbeleving waren de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier genomineerd. De jury ziet dat het proces bij Stories ingewikkeld was, terwijl het eindresultaat bedrieglijk simpel oogt; dat is razend knap. Het project laat zien hoe je met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen kunt versnellen. Daarom wint Stories deze categorie.  

De strijd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie ging tussen twee projecten Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. De jury kiest uiteindelijk Little C als winnaar vanwege de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen hoogwaardige stedelijke kwaliteit is gerealiseerd.

In de categorie Stimulerende Omgevingen waren Floating Office Rotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen – beide in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch genomineerd. De jury is er snel over uit: het depotgebouw wint. ‘De manier waarop de kunstwerken ‘vanuit de krochten van de kelder in een spiegelpaleis midden in de stad geplaatst zijn’, is volgens de jury voorbeeldstellend voor de plek die cultuur – schromelijk verwaarloosd in de coronajaren – nu verdient.

In de vierde en laatste categorie, Identiteit & Icoonwaarde, zijn de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. ‘Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble’, vanuit die afweging kiest de jury de Rechtbank Amsterdam tot winnaar in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. 

Eervolle vermelding

Door de jury is besloten om het Nationaal Holocaust Namenmonument een eigen plek te geven met de Eervolle Vermelding, de enige dit jaar. Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles, en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen. 

Fotografie: Karin Borghouts

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.