Museum Carel Willink opent in Kasteel Ruurlo

Nieuws

Museum Carel Willink opent in Kasteel Ruurlo

Door: Jacqueline Knudsen | 18-06-2017

Voor zijn collectie schilderijen van Carel Willink heeft Hans Melchers het kasteel Ruurlo in de Achterhoek aangekocht en laten restaureren en verbouwen. Verlaan & Bouwstra architecten hebben het restauratieplan gemaakt, inclusief nieuwe toevoegingen als een glazen entreehal en een centraal trappenhuis met lift. Het museum is de tweede vestiging van Museum MORE, dat in 2015 in Gorssel haar eerste vestiging opende. Hans van Heeswijk, die voor Museum MORE in Gorssel het ontwerp maakte, heeft bij Kasteel Ruurlo een nieuwe glazen brug ontworpen. Op 23 juni wordt het nieuwe museum officieel geopend, op 27 juni 2017 opent het voor publiek.

Volledig glazen entreehal

Restauratie-architect Cor Bouwstra  (Verlaan & Bouwstra architecten) was verantwoordelijk voor de restauratie en aanpassing van het kasteel. Om het kasteel geschikt te maken als museum is een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd, zoals een duidelijke routing door het gebouw. Om dit mogelijk te maken is gekozen voor een nieuwe eigentijdse trap op de voormalige binnenplaats van het Kasteel. De wenteltrap met glazen leuningen en eikenhouten treden ontsluit de rondgangen op de verschillende verdiepingen.

Om de entree te vergroten en het aanzicht van het kasteel zo min mogelijk te verstoren, ontwierp Bouwstra daarom een volledig glazen entreehal. Deze is op de binnenplaats aan de achterzijde van het gebouw geplaatst en vormt in materialisering, detaillering en vormgeving een contrast met het historische gebouw. De entree is reversibel uitgevoerd en kan in de toekomst zonder aantasting van het monument eenvoudig aangepast worden. ABT ontwikkelde hiervoor een draagconstructie glazen dak- en gevelvinnen die door middel van UV-lijmtechnieken zijn samengesteld. Op de draagconstructie zijn isolatieglas panelen structureel verlijmd. Ten behoeve van de transparantie zijn zowel de glazen vinnen als het isolatieglas in extra heldere beglazing uitgevoerd.

Historie

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 14e eeuw. Het kasteel is eeuwenlang in bezit geweest van de familie van Heeckeren. Het kasteel deed de laatste jaren dienst als gemeentehuis van Ruurlo. De trouwzaal is behouden en op de zolder van het kasteel bevindt zich een bruidssuite. In 13 zalen hangen nu circa 45 werken van Carel Willink (1900-1983). De zalen zijn voorzien van zijden wandbespanningen boven houten lambrizeringen en de nieuwe houtenvloeren weerspiegelen de decoraties van de historische plafonds. Naast de werken van Carel Willink, die regelmatig zullen wisselen, zijn er beeldhouwwerken van hedendaagse kunstenaars en jurken van ontwerpster Fong Leng geëxposeerd in het nieuwe museum.

Glazen brug

De nieuwe toegangsbrug naar Kasteel Ruurlo is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten en uitgevoerd door Octatube. De brug heeft een totale overspanning van 32 meter, is 2.70 m breed en heeft vier tussenpijlers. Het brugdek is van gegraveerd anti-slip glas met een LED-lichtlijn in de leuningen en onder het brugdek. Dankzij een gecombineerde staal- en glasconstructie kon de brug slank worden uitgevoerd en is de verschijningsvorm elegant. De brug is licht getoogd. Staal en glas zetten uit als het warm wordt. De constructieve uitdaging was dat de twee landhoofden dat aan moeten kunnen en een beetje kunnen meebewegen.

Op de glazen balustrades zijn wuivende rietstengels geëtst, refererend aan het riet, in de vijver. Dat staat er nu door de opknapbeurt van het park niet, maar komt binnenkort weer langs de waterkant.

Engelse tuinen

Bekende landschapsarchitecten zoals J.P. Posth (1801), J.D. Zocher jr en L.P. Zocher (1868) en C.E.A. Petzold (1880) creëerden rond het kasteel een parkachtig landschap met slingerende paden, waterpartijen, heuvels en doorzichten. De oude kasteelgracht werd een beeldbepalende vijverpartij. Bij de recente restauratie van het park is uitgegaan van deze kenmerken. Zo zijn ondermeer rododendron-groepen bijgeplant; wildgroei verwijderd om bijzondere solitaire bomen en glooiingen tot hun recht te laten komen; en geasfalteerde wegen vervangen door half verharde paden om de tuin in oude glorie te herstellen.

Bezoekersinformatie is te vinden op de website van Museum MORE

Tekst en foto’s Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.