Museumotel: logeren in een bol uit de sixties

Inspiratie, Nieuws

Museumotel: logeren in een bol uit de sixties

Door: Jacqueline Knudsen | 01-06-2011

Museumhotel is een uniek designhotel in de Vogezen, gebouwd als motel in 1967 naar ontwerp van de Zwitserse architect Pascal Häusermann. Op een eilandje tussen twee armen van de rivier La Plaine in de plaats Raon l’Etape staan tien witte bollen in het groen, een grote en negen kleinere. De grote bol (125 m2) telt twee verdiepingen en huisvest de receptie en op de verdieping een multifunctionele zaal, waar o.a. het ontbijt kan worden geserveerd. In de negen kleine bollen zijn 6 tweepersoons (30m2) en 3 vijfpersoonskamers (20m2) met klinkende namen als Pop Art, Zen, Star, Chlorophylle, Panton en Love. In combinatie met bijpassende interieurs reflecteren ze de sfeer van de sixties.

In 1965 kreeg architect Pascal Häusermann (1936) opdracht een motel te bouwen volgens een snelle en economische bouwmethode, die hij al eerder toepaste: een rond metalen frame, waarop beton is aangebracht. Deze methode maakt de toepassing van vrije ronde vormen mogelijk. Van 1960 tot 1975 ontwerpt en realiseert Häusermann circa vijftig bolvormige gebouwen in Zwitserland en Frankrijk, eerst in beton, later ook in plastic. De fabricage van plastic huizen stagneerde na de oliecrisis, zo ook productie van de Finse UFO-woning Futuro, waarvan nu het prototype te zien is in het Museum Boijmans van Beuningen. Tegenwoordig woont Häusermann in India, waar hij huizen bouwt met dezelfde vormgeving in metaal.

In 1967 opent het complex als motel l’Eau Vive, en het is meteen een succes. Tot 1995 is het in gebruik als motel. Na een faillissement blijft het complex jarenlang onverkocht en leegstaan, tot in 2003 eindelijk een koper gevonden wordt die het drie jaar lang als prive wooncomplex gebruikt. In 2006 kopen vijf liefhebbers van de jaren ’60 het geheel en herdopen het Museumotel. Ze brengen de gebouwtjes zo veel mogelijk terug in oorspronkelijke staat. Naast de vervanging van lelijke vensters, die er in het begin van het millennium waren in geplaatst, en het verouderde sanitair, zijn de kamers weer ingericht in de stijl van de 60er en 70er jaren. In de grote “Bulle”wordt de voormalige conciërgewoning op de verdieping getrokken bij de grote zaal. Zowel et receptiegebouw als in de kamers zijn met oog voor detail ingericht, alles ademt de tijd van de creatie van de Bulles: de meubels, lampen, gordijnen, bekledingen, beddengoed, accessoires en decoraties. Zo staan er in de ontbijtzaal miniatuurpoppetjes van barbapapa inclusief het barbapapahuis, dat verdacht veel op het Museumotel lijkt….

Ook de verwilderde tuin is grondig aangepakt en getransformeerd tot park met beeldentuin. Begin dit jaar is de ronde vijver teruggebracht en een “babybulle” in de tuin geplaatst als speelhuisje voor kinderen. Aan de vijver grenst een terras , dat hoort bij het café in de grote bol. En het werk gaat door: in september 2011 wordt de laatste kamer – Panton – na renovatie opgeleverd.

Afbeeldingen: © SARL Museumotel – SCI Modules en Jacqueline Knudsen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.