Museumplein op de schop

Museumplein op de schop

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2007

Museumplein in Amsterdam gaat op de schop. De gemeente, het stadsdeel Oud-Zuid en de vier culturele instellingen aan het plein, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw, hebben besloten het te herinrichten.

Dat maakte voorzitter Egbert de Vries van Oud-Zuid woensdag bekend. De betrokken partijen gaan nog met elkaar om de tafel over hoe de locatie er precies gaat uitzien. ,,Het moet een plein met allure en een visitekaartje voor de stad worden. Niet alleen voor toeristen, maar ook voor Amsterdammers”, zei De Vries. De herinrichting hangt samen met de huidige verbouwing van zowel het Rijksmuseum als van het Stedelijk Museum. Beide krijgen een hoofdingang aan het plein. Voorheen lagen de entrees nog aan de straten die eromheen lopen. Het Stedelijk moet in 2009 de deuren openen, het Rijks in 2010.

Door de verbouwing moet het plein ook beter aansluiten op de omgeving, die eveneens erg verandert. Zo opent in de buurt over een aantal jaren een station van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn. Daarmee zullen veel bezoekers naar de musea komen.
De meest recente herinrichting van het plein, een van de grootste van Europa, dateert nog maar van 1999. Volgens critici heeft het sindsdien weinig allure. Dat komt onder meer doordat de locatie grotendeels is bedekt met een grasmat, waar voetballende Amsterdammers graag een balletje trappen. Volgens De Vries is dit echter niet de directe aanleiding voor de verbouwing. ,,Die discussie speelt al langer.”

Het stadsdeel Oud-Zuid en de gemeente Amsterdam hebben inmiddels een zogeheten strategiebesluit over het project genomen. Daarin staat dat het plein op de schop gaat. In het voorjaar van volgend jaar moet er een investeringsbesluit komen, waarin ze de financiering vastleggen. De verbouwing moet al eind 2009 klaar zijn.
De herinrichting gaat circa 10 miljoen euro kosten. Het gemeentebestuur heeft al 5 miljoen opzij gelegd, Oud-Zuid wil een even groot bedrag uittrekken. De twee gaan wel nog op zoek naar private partijen die willen meebetalen.

bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.