Mushroomwall wint appetizing architecture

Mushroomwall wint appetizing architecture

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2012

De MushroomWall heeft op het 2e Amsterdamse Architectenbal op 22 juni de Eerste Prijs ontvangen voor de prijsvraag Appetizing Architecture. Het gezamelijke ontwerp van Stuurlui stedenbouw en Jacques Abelman gaat uit van het opnieuw gebruiken van een afvalproduct (koffiedik) waarmee op slimme wijze paddestoelen in de Amsterdamse stegen kunnen worden gekweekt, geplukt en bereid.

MushroomWall is een verticaal systeem van buizen aan de muren van smalle stadse stegen waaruit paddestoelen groeien. Dankzij een redelijk constant, koel en vochtig klimaat zonder direct zonlicht, zijn de stadsstegen bij uitstek geschikt voor het telen van diverse soorten paddestoelen. Het systeem wordt geadopteerd en onderhouden door een restaurant naast de steeg. Hier wordt koffiedik verzameld; het koffiedik in de buizen is de voedingsbodem voor de paddestoelen. De paddestoelen worden vervolgens geoogst door de kok en bereidt en geserveerd in het restaurant. MushroomWall zet koffiedik om in heerlijke eetbare paddestoelen en laat daarmee zien dat afval juist nuttig kan zijn. Ook door het gebruik van bestaande materialen als gerecycled PVC is het systeem uitermate duurzaam.

Door gebruik te maken van het slimme verticale systeem dat eenvoudig op bestaande muren te bevestigen is, neemt MushroomWal nauwelijks ruimte in beslag en is dus zeer geschikt voor dicht-stedelijke plekken. Door MushroomWall transformeert de anonieme onaantrekkelijke stadssteeg in een prettige, levende en productieve ruimte en daarmee levert de MushroomWall een bijdrage aan de kwaliteit van de openbare ruimte in de stadssteeg.

In ArchitectuurNL 04 staat een interview met de Stuurlui over hun originele vernieuwende projecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.