Muziekkwartier Enschede te klein

Muziekkwartier Enschede te klein

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2008

Het nieuwe Nationaal Muziekkwartier in Enschede, een gebouw waarin poppodium, schouwburg en muziekschool zijn samengebracht, is te klein. Sinds de officiële opening eind november zijn er al twee voorstellingen afgelas omdat de accommodatie niet voldeed.

Het gaat om een dansvoorstelling van Dans Click en toneelvoorstelling De Architect van theatermaker Jakop Ahlbom. “Belachelijk dat er in zo’n groot, nieuw gebouw geen zaal is waar wij terecht kunnen. Het verschil tussen de grote en de kleine zaal in Enschede is voor ons niet te overbruggen”, reageert Meeke Beumer, woordvoerder voor De Architect.

Technische details
De Architect zou worden gespeeld in een popzaal die kan worden ingericht als theaterzaal. “We moesten er zo veel aan veranderen, dat het niet haalbaar is”, zegt ze. “Het podium is te ondiep en te hoog. Wij vinden het heel vervelend, want Enschede heeft zeker een publiek voor dit soort dans- en theatervoorstellingen.”

De voorstelling was geboekt voordat het gebouw klaar was en nog niet alle technische details bekend waren. “We wisten dat we hier tegenaan zouden kunnen lopen – om die reden zijn we al heel voorzichtig geweest met het programmeren van dit soort voorstellingen. Nu blijkt werkelijk dat het niet kan”, zegt programmeur Simone Kratz van Podium Twente.

Een middenzaal met driehonderd zitplaatsen is geschrapt uit de plannen voor het Nationaal Muziekkwartier om tien miljoen euro te besparen. “Dat was een bewuste keuze”, reageert een woordvoerder van de gemeente.

Architectonische ramp
Uit verschillende hoeken komt kritiek op het muziekaccomodatie. Theaterjournalist Wijbrand Schaap omschrijft het Muziekkwartier, van Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam, op zijn website als ‘een levensgevaarlijke mislukking‘. “Het nieuwe Nationale MuziekKwartier in Enschede, dat deze week feestelijk geopend werd, is een architectonische ramp.”

Bron: NRC Handelsblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.