MVRDV onthult ontwerp kantorencomplex Tripolis Amsterdam

Nieuws

MVRDV onthult ontwerp kantorencomplex Tripolis Amsterdam

Door: Petra Starink | 17-02-2020

Het kantorencomplex Tripolis, ontworpen door Aldo van Eyck aan de A10 in Amsterdam wordt door architectenbureau MVRDV nieuw leven ingeblazen. Met Tripolis-Park ontworpen door vastgoedontwikkelaar Flow wordt Tripolis weer aantrekkelijk gemaakt voor de kantorenmarkt. Als eerste door een respectvolle renovatie en daarnaast het plaatsen van een nieuwe landscraper die als scherm gaat fungeren tussen monument en snelweg.

Tripolis ontworpen door Aldo van Eyck

Tripolis is een van de late werken uit het oeuvre van Aldo van Eyck. Het in 1994 opgeleverde kantorencomplex ligt vlakbij het Burgerweeshuis waarmee Van Eyck wereldfaam verwierf. Tripolis bestaat nu nog uit 3 gebouwen met een totale vloeroppervlakte van circa 25.000 m2. Het complex, in 2019 aangewezen als gemeentelijk monument, staat bekend om zijn uitkragende, met hout beklede golvende gevels en daarnaast om het opmerkelijke kleurenschema voor de kozijnen.

50 meter hoge landscraper

Ondanks zijn monumentale status kampte het Tripolis-complex al geruime tijd met leegstand. MVRDV blaast met dit ontwerp Tripolis op verschillende manieren nieuw leven in. Als eerste door het monument aan te passen aan de energie- en gebruikseisen van deze tijd, met behoud van zoveel mogelijk originele elementen. Ten tweede wordt aan de rand van het terrein een 11 verdiepingen tellende ‘landscraper’ geplaatst die het terrein beschermt tegen het stof en lawaai van de snelweg. De nieuwbouw zal het gebied levendig maken en de totale omvang van het complex naar bijna 60.000 m2 brengen. Tenslotte wordt de omgeving omgevormd tot Tripolis-Park, een aantrekkelijke en goed ontsloten groene stadscampus.

Doorkijk op Tripolis-complex

De 50 meter hoge ‘landscraper’ is door zijn transparantie opvallend lichtvoetig en zal fungeren als een geluidsscherm tussen de snelweg en de bestaande gebouwen. Hierdoor kan in het achterliggende gebied ook woningbouw en een park worden gerealiseerd. Uit de zuidgevel van het 31.500 m2 tellend nieuwe kantoorgebouw is een groot venster gesneden dat vanuit de A10 een doorkijk biedt op het originele Tripolis-complex. Waar de zuidelijke gevel strak is, reageert de noordelijke gevel op speelse wijze op Van Eycks monument door de vorm ervan te echoën, wat leidt tot inspringen in de gevel. Hierdoor ontstaat een golvende ‘binnenzijde’ en een markante tussenruimte. Bestaande bouw en nieuwbouw zullen via slanke trappen en bruggen met elkaar worden verbonden.

Renovatie monument Aldo van Eyck

Van Eycks monument wordt respectvol gerenoveerd en op de nodige punten aangepast en geoptimaliseerd. Karakteristieke elementen als het centrale trappenhuis en de natuurstenen vloeren blijven behouden. De kantoorruimtes worden efficiënter gemaakt en krijgen een hoogwaardige, industriële uitstraling.

Verduurzaming Tripolis-Park

Tripolis-Park wordt verduurzaamd en vergroend; de nieuwbouw krijgt zonnepanelen op het dak en het certificaat BREEAM Excellent. De daken van de bestaande bouw worden geactiveerd en zijn bedoeld voor daktuinen en horeca.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.