MVRDV ontwerpt groene heuvel op basis van steigerconstructie

Nieuws

MVRDV ontwerpt groene heuvel op basis van steigerconstructie

Door: Petra Starink | 16-02-2021

In opdracht van Westminster City Council ontwierp MVRDV de Marble Arch Hill, een tijdelijke installatie die bestaat uit een uitgeholde groene berg op basis van een steigerconstructie. De installatie komt vanaf half juli naast de Londense Marble Arch te staan. De installatie zal de relatie met Oxford Street en Hyde Park bepalen.

Tijdelijk installatie

Oxford Street is een van de drukste winkelstraten van Europa. Door de coronacrisis is het gebied zwaar getroffen. Om publiek naar het gebied te trekken besloot de Westminster City Council een tijdelijke installatie te plaatsen die Londenaren afleiding en vertier biedt.

Parkachtig landschap dat verbonden wordt met Hyde Park

Het ontwerp van MVRDV is geïnspireerd op de geschiedenis van het gebied. De Marble Arch bevond zich ooit aan de rand van Hyde Park, maar werd door de aanleg van nieuwe wegen in de jaren zestig een verkeerseiland zonder connectie met het park. In het ontwerp wordt deze relatie opnieuw gecreëerd. MVRDV introduceert met de heuvel een parkachtig landschap van gras en bomen dat opnieuw wordt verbonden met Hyde Park. De heuvel is 25 meter hoog. Het uitkijkpunt op de top biedt bezoekers vergezichten over Oxford Street, het park én een nieuw perspectief op de Marble Arch zelf.

Grote lobby in het hart van de heuvel

Bezoekers klimmen naar het uitkijkpunt van de Marble Arch Hill via een pad over de zuidelijke helling van de berg, waarna ze afdalen naar een grote lobby in het hart van de heuvel, een uitgeholde ruimte die zal worden gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. De uitgang van deze ‘hall’ bevindt zich in een inkeping in de hoek van de heuvel. Op deze manier worden bezoekers geconfronteerd met meerdere uitzichten.

Steigerconstructie

Marble Arch Hill heeft als basis een steigerconstructie, die de multiplex- en grondlagen zal ondersteunen die nodig zijn om de bovenlaag van gras te laten groeien. Op strategische punten worden grote bakken met bomen in de structuur geplaatst. Met Marble Arch Hill verwijst het ontwerpteam terug naar twee eerdere MVRDV-ontwerpen: de (niet gerealiseerde) heuvel voor het Serpentine Paviljoen in 2004 en De Trap die in 2016 tegen het Groothandelsgebouw naast Rotterdam Centraal werd geplaatst in het kader van 75 jaar Wederopbouw.

Hergebruik materialen

Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij het ontwerp van Marble Arch Hill. Als tijdelijk bouwwerk is het van cruciaal belang dat het zo min mogelijk afval produceert wanneer het wordt verwijderd. Het is daarom ontworpen met hergebruik van alle elementen als startpunt. De steigerconstructie kan worden gedemonteerd en hergebruikt, terwijl het materiaal van de toplaag – hout, aarde, gras en bomen – na afloop van de installatie een nieuwe bestemming zullen vinden in nabijgelegen tuinen en parken.

Marble Arch Hill wordt in juli 2021 geopend en zal er minimaal een half jaar staan. De exacte sluitingsdatum moet nog worden bepaald.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.