MVRDV ontwerpt paviljoen voor BredaPhoto Festival

Nieuws

MVRDV ontwerpt paviljoen voor BredaPhoto Festival

Door: Petra Starink | 02-07-2018

Het internationale BredaPhoto Festival vindt plaats van 5 september t/m 21 oktober. Ruim 55 gevestigde namen en toptalenten exposeren op 15 binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda en het Belcrumgebied. In samenwerking met architectenbureau MVRDV bouwt BredaPhoto een expositie-paviljoen op de Chassé Promenade. Bezoekers kunnen The Infinity Path bewandelen en van verschillende kanten de fotografie in het paviljoen bekijken.

Chassé parkeerdek

Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival toont het beste van de internationale, hedendaagse fotografie. Het thema van de achtste editie is To Infinity and Beyond. Het festival wil op een artistiek innovatieve en uitdagende manier fotografie ook presenteren in samenhang met andere kunstvormen. Meest recente voorbeeld hiervan is een door MVRDV ontwikkelde landmark op het Chassé parkeerdek, waar met hoge steigerconstructies XXL-foto’s werden gespannen. MVRDV werd ingeschakeld om het parkeerdek een make-over te geven.

Paviljoen een tijdelijk openluchtmuseum

MVRDV ontwierp The Infinity Path. Een tijdelijk openluchtmuseum, een architectonisch commentaar en een tijdelijk landmark voor Breda. The Infinity Path beslaat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade. De open structuur – het paviljoen heeft geen dak – geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zo’n 500 meter lang; het hoogste punt is 6 meter.

Uitkijkpost

Hiermee is The Infinity Path een echte attractie: een uitkijkpost waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken. MVRDV deed dat eerder met De Trap bij het Centraal Station in Rotterdam. De installatie in Breda maakt de bijzondere architectuur van het plein zichtbaar, door de patronen en glooiing van het plein te volgen. MVRDV voegt als het ware een derde dimensie toe aan het lijnenspel van het oorspronkelijke ontwerp van het plein, gemaakt door West 8. Normaal gesproken is dit patroon van lijnen alleen zichtbaar als je van bovenaf op het plein neerkijkt, maar nu wordt het ontwerp letterlijk opgetild en zichtbaar gemaakt. De lijnen vormen hierdoor de wanden van een tijdelijk Bredaas fotomuseum zonder dak.

BredaPhoto Festival

BredaPhoto Festival is een tweejaarlijkse internationale fotografie-biënnale. Van 5 september t/m 21 oktober 2018 zal de 8ste editie van het festival plaatsvinden. Meer informatie over het festival is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.