MVRDV ontwerpt woontorens De Sax

Nieuws

MVRDV ontwerpt woontorens De Sax

Door: Petra Starink | 12-07-2017

MVRDV heeft de architectenselectie gewonnen voor het ontwerp van de laatste woontorens op de Wilhelminapier in Rotterdam. De woontorens worden op een hoogte van 70 meter verbonden door een hotel met restaurant en terras. Beide torens delen hun sokkel en verrijzen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de torens Boston en Seattle die binnenkort worden opgeleverd. Om vorm, functies en uitstraling bij elkaar te brengen, is een architectenselectie onder internationaal gerenommeerde architectenbureaus uitgeschreven.

Uitstraling

Belangrijke eis was dat het gebouw ‘levendig en stads’ moet zijn en dynamiek moet brengen op straatniveau. Het moet duidelijk een woongebouw zijn in z’n uitstraling, en tegelijk op elegante wijze parkeren, logistiek en constructie wegwerken. MVRDV bewees in de drie rondes van de selectie het meest overtuigend te zijn. Hun ontwerp, ‘De Sax’, kenmerkt zich door grote erkers, die voor bewoners kwaliteit in het wonen in hoogbouw opleveren.

Grote erkers

Te midden van stedelijke voorzieningenervaren zij de rust van het uitzicht op de Nieuwe Maas en een blik over de stad.  De compositie van de erkers tot gevels levert een sterk en afwijkend beeld op de pier op, eerder een jazz-improvisatie dan een compositie. MVRDV gebruikt dat patroon ook om op straatniveau diversiteit en leven te brengen, door het toepassen van verhoogde entrees tot de winkel-, parkeer- en horecafuncties.

Levendig gebied

Het ontwerp biedt ruimte aan ruim 450 appartementen en een hotel met 150 kamers. De hele begane grond bestaat uit stedelijke voorzieningen, in verschillende grootte en marktsegment: een café, restaurant en winkels. Het hotel dat de twee torens met elkaar verbindt, is publiek toegankelijk. Het biedt voorzieningen voor de bewoners van Philadelphia & Havana, en voor bezoekers van de Wilhelminapier. Ontwikkelaars BPD en Synchroon zijn blij met het winnende ontwerp en zien uit naar de samenwerking met MVRDV.

De bouw van de torens start 2018, de oplevering wordt eind 2022 verwacht.

Beeld: MVRDV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.