N-weg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

N-weg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-09-2023

Voor de Rijnlandse Architectuur Prijs is een shortlist opgesteld van negen unieke projecten in de Leidse regio. Een van deze projecten is de N206 ir. G. Tjalmaweg, ontworpen door architectenbureau ZJA en BoschSlabbers landschapsarchitecten. De Tjalmaweg is dan ook te beschouwen als groene verbinding die zorgvuldig is geïntegreerd in het omringende landschap. Tegelijkertijd vormt de weg een eerbetoon aan het rijke Romeinse verleden van de regio.

De shortlist van 2023 bevat een grote diversiteit aan projecten: van een zeer zorgvuldig ingepast infraproject tot een innovatieve woonboot. Van een woningbouwproject met koop- en sociale woningen rondom een gedeeld plein tot een inspirerende transformatie van een Rijksmonument. “Wat ons betreft vertellen de ontwerpen op de shortlist samen het verhaal waar architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening over gaat en voor welke ruimtelijke  opgaves de Leidse regio staat. Aan ons de uitdaging om uit deze rijke selectie te komen tot het ontwerp dat in bezieling, innovatie, lef, integraliteit en uitvoering voorbeeldstellend is voor de toekomst’’, aldus Ton Venhoeven, architect en voorzitter.

Tjalmaweg

Het project N206 ir. G. Tjalmaweg omarmt duurzaamheid door het gebruik van gerecyclede materialen en begroeide houten lamellen wanden. De laatste zijn ondergebracht in de verdiepte weg en voorzien van klimop, clematis, wilde kamperfoelie en wilde wingerd. Deze weelderige begroeiing biedt niet alleen in de zomer een kleurrijk schouwspel, maar ook in de winter. Daarnaast is veel aandacht besteed aan het minimaliseren van beton, duurzaam houtgebruik en het hergebruik van materialen. Ook wordt bio-composiet met gras als belangrijkste component gebruikt voor de vlonders en het meubilair onder de Torenvlietbrug.

Langs de Tjalmaweg ligt nu een breed fietspad dat de ontbrekende schakel vormt in de nieuwe doorfietsroute tussen Leiden en Katwijk. Dit fietspad slingert grotendeels door een nieuw aangelegde parkstrook, een groene oase tussen de woonwijken en de vernieuwde Tjalmaweg. Het biedt niet alleen een veilige en snelle fietsroute, maar ook een zorgvuldig ontworpen natuurlijke omgeving voor recreatie, ontmoetingen en biodiversiteit. Een deel van de parkstrook is ingezaaid met een divers en kleurrijk bloemenmengsel, terwijl vier insectenhotels een duurzaam ecosysteem ondersteunen. Bovendien zijn de oevers van de watergangen zorgvuldig afgewerkt met planten die de lokale flora en fauna bevorderen en beschermen. Deze aanpak verbetert niet alleen de mobiliteit, maar verrijkt ook de kwaliteit van de leefomgeving.

Tot slot volgt hij het historische traject van de oude Romeinse Limes, ooit de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Als eerbetoon aan dit rijke verleden zijn verschillende Romeinse opgravingen geïntegreerd in het project. Zo is een deel van de oorspronkelijke Romeinse weg gereconstrueerd en zullen originele eikenhouten palen, die ooit deel uitmaakten van de fundering van de Romeinse weg, tentoongesteld worden in vitrines in de fietstunnel. Daarnaast dragen de viaducten, die Valkenburg met de toekomstige woonwijk Valkenhorst verbinden Romeinse namen, te weten Praetorium Agrippinae en De Castra.

Michel Heesen, project-architect ZJA: ” Het ontwerp van de vernieuwde weg legt sterk de nadruk op circulariteit, naadloze integratie in het landschap en biedt een groene beleving voor weggebruikers en omwonenden. We zijn verheugd en uitermate trots op deze nominatie.”

Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit Renske van der Stoep (Roffaa), Annemarie Jol (AM), Jan Nauta (Studio Nauta) en Dirk van Peijpe (De Urbanisten). Samen met juryvoorzitter Ton Verhoeven (VenhoevenCS) bezoeken zij de projecten en kiezen de winnaar van de juryprijs.

Meer informatie en stemmen

De feestelijke uitreiking van de Rijnlandse Architectuur Prijs vindt plaats op woensdag 11 oktober in Biopartner 5 (BioSciencePark). Op deze avond worden zowel de winnaar van de jury- als die van de publieksprijs bekend gemaakt. Stemmen voor de publieksprijs kan vanaf nu via: Architectuurprijs – RAP Leiden. Aanmelden voor de feestelijke uitreiking kan via deze link.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.