Nacho Carbonell in Groninger Museum

Nieuws

Nacho Carbonell in Groninger Museum

Door: Jacqueline Knudsen | 14-11-2014

In het Groninger Museum is een tentoonstelling te zien van Nacho Carbonell (Valencia 1980), een van de opvallendste jonge ontwerpers van dit moment. Nacho studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. In 2009 werd hij tijdens Design Miami Basel uitgeroepen tot Designer of the Future. In datzelfde jaar nomineerde het Design Museum London een van zijn ontwerpen als Design of the Year. Het Groninger Museum kende Nacho Carbonell een stipendium toe en volgt hem op deze manier al geruime tijd. Deze eerste solotentoonstelling met veel nieuw werk is een afsluiting van deze samenwerking.

Bezieling, evolutie en vergankelijkheid

Kenmerkend voor Carbonells conceptuele werk zijn de objecten die het midden houden tussen design en kunst. Hij heeft een herkenbare vormentaal en opvallende materiaalkeuze. Zijn werk en werkproces zijn speelse en tegelijkertijd kritische onderzoekingen naar de relatie tussen mensen en voorwerpen. In een doorlopend experiment onderzoekt hij thema’s als bezieling, evolutie en vergankelijkheid.

Belangrijk voor Carbonell zijn ook de interactieve en gedragsbepalende elementen. Zo stelt hij zich objecten voor als een soort organismen die de bezoeker tot leven wekt door ze te gebruiken. Fantasieën over het wegkruipen, afzonderen of verstoppen in holachtige vormen is kenmerkend voor zijn werk en roept associaties op met de taferelen van Jeroen Bosch (1450-1516).

Groninger Museum  tot 22 maart 2015

Foto’s: Nacho Carbonell, Evolution Collection, 2009. Fotograaf: Marten de Leeuw © Groninger Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.