NAi heropent met expositie dwarsdesign

NAi heropent met expositie dwarsdesign

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2011

Als je het over design hebt, líjken Nederland en China elkaars absolute tegenpolen. Het kleine gidsland voor conceptueel ontwerp versus de economische grootmacht. Maar, in beide landen wonen en werken eigenzinnige ontwerpers. Ontwerpers met ideeën. Ontwerpers met lef. Met de tentoonstelling dwarsdesign haalt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam de 8 meest vooraanstaande in huis. Hun spraakmakende en soms ronduit omstreden projecten variëren van modecollectie tot boek, van maquette tot kunstproject. De opening van de tentoonstelling op 1 juli valt samen met de heropening van het NAi na de grote verbouwing.

Expositie dwarsdesign
De expositie dwarsdesign is het vervolg op Taking a Stance, een tentoonstelling die het NAi maakte in opdracht van DutchDFA en die in 2010 door China reisde. Voor dwarsdesign heeft het NAi dezelfde 8 ontwerpers gevraagd een nieuw project te presenteren of hun bestaande presentatie aan te scherpen. De tentoonstelling wordt bovendien in afmeting verdubbeld door de toevoeging van een speciaal ontworpen contextlaag. dwarsdesign is te zien van 1 juli t/m 20 november.

Kritisch
De 8 ontwerpers in dwarsdesign hebben veel gemeen. Ze zijn kritisch, stellen vragen, verleggen grenzen en gaan commercieel of politiek gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Tegelijkertijd zijn ze ook realistisch. Ze kijken continu om zich heen en reageren op hedendaagse ontwikkelingen, waarbij ze in hun werk de nadruk leggen op begrippen als context, traditie en vakmanschap. Zo geven ze vormgeving een nieuwe betekenis en meer kwaliteit in een wereld die in toenemende mate wordt beheerst door globalisering, commercialisering en standaardisatie. De 8 ontwerpers zijn:
Uit China: Ai Weiwei (architect/kunstenaar), Urbanus (architectenbureau), TO MEET YOU (grafisch ontwerpbureau), Ma Ke (modeontwerper).
Uit Nederland: Rem Koolhaas/OMA (architectenbureau), Hella Jongerius (productontwerper), Alexander van Slobbe (modeontwerper), Irma Boom (grafisch ontwerper).

Elk van hen presenteert één project waarmee hij of zij stelling inneemt in de ontwerpwereld. De acht installaties zijn onderdeel van een spectaculair open landschap, ontworpen door TomDavid Architecten. Er gaat veel aandacht uit naar de context waarin de 8 ontwerpers werken. Een indrukwekkende beeldenreeks geeft bezoekers inzicht in de overeenkomsten en de verschillen tussen China en Nederland. Op het eerste gezicht vallen vooral de verschillen op. Maar overeenkomsten zijn er ook. Alle 8 ontwerpers gaan het ‘gevecht’ aan met de omstandigheden. Op zo’n manier, dat ze van elkaar kunnen leren.

Ai Weiwei met Rockstar Zuoxiao Zuzhou in de lift tijdens arrestatie door de politie, Sichuan, China, August 2009, foto: Ai Weiwei Ai Weiwei met Rockstar Zuoxiao Zuzhou in de lift tijdens arrestatie door de politie, Sichuan, China, August 2009, foto: Ai Weiwei

Arrestatie Ai Weiwei
Kunstenaar Ai Weiwei werd op 3 april 2011 onverwacht opgepakt door de Chinese regering en verblijft nog steeds in detentie. In januari werd zijn studio in Shanghai afgebroken. Een directe medewerker heeft aangegeven dat de installatie van Ai Weiwei voor dwarsdesign vooralsnog niet in gevaar komt. De Guggenheim Foundation is op internet een petitie begonnen voor zijn vrijlating. De petitie staat hier.

Openingsweekend
De opening van dwarsdesign is onderdeel van de feestelijke heropening van het NAi dat na een intensieve verbouwingsperiode weer open gaat voor publiek. Naast dwarsdesign zijn vanaf 1 juli ook de tentoonstellingen Testify! en Stad van Nederland te bezoeken, evenals het educatieve DoeDek.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.