Nationaal Militair Museum open

Nieuws

Nationaal Militair Museum open

Door: Jacqueline Knudsen | 10-12-2014

Op donderdag 11 december opent Koning Willem-Alexander het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Twee dagen later opent het museum haar deuren voor het grote publiek met een feestelijk openingsweekend op 13 en 14 december.

Het consortium o.l.v. Heijmans won in 2012 de DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) tender, na een integraal ontwerptraject van 1 jaar met partners Felix Claus Dick van Wageningen architecten. Kossmann.dejong (inrichting) en H+N+S Landschapsarchitecten. Het gebouw, het interieur en het landschap zijn gelijktijdig en in nauwe samenhang met elkaar ontworpen. In januari 2013 startte de bouw, oplevering vond in augustus 2014 plaats.

Twee werelden

Het Nationaal Militair Museum toont de geschiedenis van de landmacht en de luchtmacht. Het is een samenvoeging van het voormalige Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg.

Het museum heeft een tentoonstellingsoppervlak van 20.000 m2. Er zijn twee typen tentoonstellingsomgevingen: Een groot daglichtmuseum over de totale hoogte van 13 meter voor het Arsenaal (tanks, vliegtuigen, pantservoertuigen en helikopters) met de sfeer van een hangar en een ‘black box’ met zeer diverse themazalen zonder daglicht. De thema’s worden met persoonlijke verhalen toegelicht.

Vorige week mocht de pers al een kijkje nemen en werd ik rondgeleid door architect Dick van Wageningen en landschapsontwerper Hank van Tilborg. In de volgende editie van het magazine ArchitectuurNL komt een uitgebreid artikel over het NMM. Hieronder vast een preview in beeld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.