Nationaal Watercentrum wordt icoon

Nationaal Watercentrum wordt icoon

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-06-2010

Tijdens de opening van het drijvend paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven is 24 juni 2010 bekend gemaakt dat dit bijzondere gebouw in het stadshavensgebied het visitekaartje en expertisecentrum van het Nationaal Watercentrum i.o. wordt. Minister Huizinga ontving in het drijvend paviljoen het oprichtingsdocument van het Nationaal Watercentrum i.o.

Het drijvend paviljoen is het expertisecentrum van de innovatieve en inspirerende aanpak van water, klimaat en energie. Die focus maakt het centrum tot de etalage en het visitekaartje van onder meer het Nationaal Watercentrum i.o. Zo versterkt het drijvend paviljoen de concurrentiepositie van de Nederlandse waterwereld over de volle breedte.

Foto PublicdomainFoto Publicdomain

Drie koepels
Bijzondere ontvangst- en expositieruimte Het paviljoen bestaat uit een pleingedeelte en een koepelgedeelte van drie aan elkaar geschakelde koepels, de grootste koepel heeft een straal van 12 meter. Het totale vloeroppervlak is circa 46 bij 25 meter. Het drijvend paviljoen is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync /PublicDomain Architecten en is in een half jaar gebouwd door Dura Vermeer. Het is klimaatbestendig, innovatief, duurzaam en flexibel. Het drijvend paviljoen verenigt de Rotterdamse klimaatdoelstellingen om de uitstoot van CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het is het eerste resultaat van klimaatbestendig bouwen in buitendijks gebied. Het drijvend paviljoen is daarmee een nieuw voorbeeld van intensief stedelijk ruimtegebruik van de Rotterdamse havenbekkens in het stadshavensgebied.

Foto ANP Nils van HoutsFoto ANP Nils van Houts

Eindbeeld Nationaal Watercentrum
Het drijvend paviljoen wordt het expertisecentrum en de etalage van het Nationaal Watercentrum i.o. In het oprichtingsdocument staat beschreven hoe het Nationaal Watercentrum op termijn als fysieke plek, etalage én proeftuin de Nederlandse watersector versterkt. Het eindbeeld van het Nationaal Watercentrum is een cluster van innovatieve en internationale kennisinstellingen, bedrijven en overheden dat gezeteld is in een internationaal icoon van (water)architectuur in de toekomstbestendige delta van de regio Rotterdam.

Het wordt een plek waar onderzoek wordt geëntameerd en plaatsvindt, waar innovaties in water- en deltatechnologie worden ontworpen, toegepast, getoond, vermarkt en internationaal worden geëxporteerd. Een plek waar publiek kennis neemt van nieuwe ontwikkelingen en studenten de watersector als studiegebied ontdekken. Het idee van het Nationaal Watercentrum is ontstaan vanuit het project Dutch Delta Design (DDD) van het Netherlands Water Partnership (NWP). De founding fathers van het Nationaal Watercentrum zijn Arcadis, DHV, Dura Vermeer, Evides, Ahoy, Hogeschool Rotterdam, TU Delft en de gemeente Rotterdam.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.