Naturalis is weer open

Nieuws

Naturalis is weer open

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-09-2019

Het nieuwe Naturalis Biodiversity Center in Leiden is weer open voor publiek. Wetenschap en publiek komen samen in een nieuw ruimtelijk ensemble, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten, in samenwerking met de modeontwerpster Iris van Herpen.

Ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten

Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten vormt een duurzaam geheel van bestaande gebouwen en nieuwbouw, met voor elke functie van het instituut een specifieke vorm. De centrale (ontvangst) ruimte is een groot en licht atrium. Vanuit deze plek zijn alle delen van het instituut met elkaar verbonden: de oudbouw met de kantoren en de depots, de nieuwbouw met de laboratoria en tenslotte het nieuwe tentoonstellingsgebouw. Het project beslaat in totaal zo’n 38.000 m2 waarvan 18.000 m2 renovatie en 20.000 m2 nieuwbouw.

Driedimensionale betonnen draagstructuur

De gevel van de centrale hal bestaat uit een driedimensionale betonnen draagstructuur in de vorm van in elkaar grijpende moleculen, een kantwerk van ovalen, driehoeken en zeshoeken vormend. Het gefilterde licht dat door de cirkelvormige ramen binnenvalt, versterkt de monumentaliteit van de publiekshal.

Stapeling van zalen

Op de begane grond liggen openbaar toegankelijke functies zoals het restaurant, de winkel en een tentoonstellingsruimte waarin Naturalis de wetenschappelijke kant van het instituut toont. De stapeling van de zalen wordt naar boven toe geleidelijk smaller met daarin uitgespaard een trap die als ware als een bergpad omhoog gaat. De tentoonstellingszalen zijn ten opzichte van elkaar verschoven met hun grote vrije overspanningen bieden de zalen voldoende ruimte om de zesenzestig miljoen jaar oude T. rex Trix een ereplek te geven in zaal ‘Dinotijd’.

Buitenkant bekleed met natuurstenen blokken

De tentoonstellingszalen zijn aan de buitenkant bekleed met natuurstenen blokken in horizontale lagen, waardoor het lijkt of het gebouw onderdeel is van een geologische structuur. In de gebruikte travertin steensoort hebben zich in miljoenen jaren natuurlijke kristallen gevormd die voor een glinstering zorgen. Deze aardlagen in de gevel worden onderbroken door friezen van witte, betonnen elementen, ontworpen door modeontwerpster Iris van Herpen. Op uitnodiging van Neutelings Riedijk Architecten ontwierp ze in totaal 263 panelen, geïnspireerd door de collectie van Naturalis. Door een speciaal voor dit ontwerp ontwikkelde techniek, lijken de betonnen vormen zijdezacht. Alsof ze van stof zijn.

Kleurrijke wandpanelen

Kunstenaar Tord Boontje liet zich inspireren door Naturalis en de natuur. De Nederlandse ontwerper toont in het museum bijna honderd opvallende en kleurrijke wandpanelen. Dit zijn visuele verhalen, een mix van fotografie en tekenwerk van de wonderlijke wereld van de natuur. Tord Boontje woont en werkt in Londen en is bekend om zijn verlichting, meubels en stoffen met rijke bloem- en diermotieven.

Nederlands kennisinstituut Naturalis

Naturalis is het Nederlandse kennisinstituut voor biodiversiteit opgericht in 1820 door koning Willem I. Het instituut kende vooral de laatste decennia een exponentiële groei waardoor een renovatie noodzakelijk werd. De collectie groeide naar 42 miljoen natuurhistorische objecten (top 5 in de wereld). Het aantal onderzoekers nam fors toe en ook het museumgebouw schoot tekort voor het bezoekersaantal dat de laatste jaren tot ruim 400.000 per jaar steeg. Het nieuwe toekomstbestendige Naturalis biedt state-of the-art faciliteiten voor meer dan tweehonderd onderzoekers die bijdragen leveren aan globale vraagstukken over onder andere de teruggang van biodiversiteit overal op aarde, de klimaatverandering, leefomgeving, voedselvoorziening en waterkwaliteit.

Fotografie: Neutelings Riedijk Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.