Nederland op de tekentafel: 100 jaar toekomstideeën

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Nederland op de tekentafel: 100 jaar toekomstideeën

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-11-2023

Vanaf 9 december is bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling: ‘Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën’ te zien. De tentoonstelling viert de rijke Nederlandse geschiedenis van ruimtelijke planning en ontwerp en omvat nieuwe ontwerpvoorstellen. Daarnaast ook belangrijke historische werken uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, die in 2023 haar honderdste verjaardag viert en wordt beheerd door het Nieuwe Instituut.

Als reactie op maatschappelijke uitdagingen als klimaatverandering, huisvesting, energietransitie en sociale rechtvaardigheid, staat de ruimtelijke inrichting van Nederland weer volop in de publieke belangstelling. In ‘Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën’ vieren het Nieuwe Instituut en het College van Rijksadviseurs de lange en toonaangevende traditie van architectuur, ruimtelijke planning en ontwerp in ons land, in een zoektocht naar antwoorden op de urgenties van nu.

Hoe gingen ontwerpers uit het verleden om met de opgaven van hun tijd? Welke oplossingen zagen ze, en welke wereldbeelden gingen daarachter schuil? Door heden, verleden en toekomst met elkaar te verbinden laat de tentoonstelling zien dat wij inspiratie kunnen putten uit het verleden om de uitdagingen van nu op te lossen.

Opbouw

De tentoonstelling bestaat uit talloze voorbeelden afkomstig uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Nieuwe Instituut beheert circa zevenhonderd archieven en verzamelingen met in totaal zo’n 4 miljoen items, zoals schetsen, voorontwerpen, werktekeningen, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto’s, maquettes, affiches en verzamelde knipsels en tijdschriftartikelen. Het is daarmee een van de grootste architectuurcollecties ter wereld.

Enkele voorbeelden zijn van bekende architecten en stedenbouwkundigen als Gerrit Rietveld, Piet Blom, Rem Koolhaas en de Office for Metropolitan Architecture (OMA) en Herman Hertzberger. Andere voorbeelden zijn van minder bekende ontwerpers.

Praktisch Nederland op de tekentafel is bij Nieuwe Instituut te zien van 9 december tot en met 2 juni 2024.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.