Nederlands en Belgisch design op derby

Exposities, Nieuws

Nederlands en Belgisch design op derby

Door: Petra Starink | 28-05-2015

De beste ontwerpen uit Nederland en België van de afgelopen 200 jaar zijn tijdens de Design Derby naast  elkaar gezet en te zien in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Van eigentijdse ambachtelijke hoogstandjes uit België tot het strakke en nuchtere Dutch Design. De ontwerpen zijn vanaf 20 juni t/m 13 september te zien.

Overeenkomsten en verschillen in design

Het museum toont 400 objecten uit de 2 buurlanden op chronologische volgorde met onder meer glas, keramiek, meubels en mode. De tentoonstelling laat, door de parallelle ontwikkeling van Nederland en Belgisch design, de overeenkomsten en de verschillen zien tussen beide landen.

Hoe hebben Nederland en België zich de afgelopen 200 jaar tot elkaar verhouden op het gebied van vormgeving en waarmee wedijverden beide landen op de Art Deco tentoonstelling in 1925 in Parijs? Verschillen en overeenkomsten komen aan het licht daar waar de buurlanden een zelfde voedingsbodem delen of uitwisseling plaatsvond.

De vergelijking tussen Nederland en België biedt inzicht in de geschiedenis van de vormgeving van de buren en men krijgt een beter zicht op de ontwikkeling van design in eigen land. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin de thema’s worden toegelicht door designprofessionals uit Nederland en België. 

Lezing door de samenstellers van expo

Op 21 juni geven de samenstellers van de tentoonstelling conservator Mienke Simon Thomas en Frank Huygens een lezing in het Museum Boijmans van Beuningen over 200 jaar vormgevingsgeschiedenis in Nederland en België.

Designmuseum Gent

Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar Gent naar het Designmuseum waar de tentoonstelling van 23 oktober t/m 14 februari 2016 te zien is. De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland – België’ wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en BesteBuren en vindt plaats in het kader van de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Locatie Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18, Rotterdam
www.boijmans.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.