Nederlandse architecten positief over 2008

Nederlandse architecten positief over 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2008

De Nederlandse architect heeft positieve verwachtingen voor het komend jaar. Dit blijkt uit onderzoek dat de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) uitvoerde onder zijn leden. Zo verwacht de helft van de architectenbureaus voor 2008 een omzetstijging. Ruim 30 procent verwacht zelfs een stijging van meer dan 5%.

Hoewel het overgrote deel van de architectenbureaus (63 procent) denkt in omvang even groot te blijven, bestaat er tegelijkertijd bij een substantieel deel van de bureaus de verwachting dat het bureau in 2008 zal groeien. Een derde van de ondervraagden voorziet een groei van het personeel op het eigen bureau.

Orderportefeuille
Wat betreft de orderportefeuille in 2008, verwachten de bureaus dat het belang van woningbouwprojecten en gemengde projecten (wonen/werken/winkelen) het sterkst zal toenemen (respectievelijk 35 en 40 procent denkt dat het belang van deze sector voor hun bureau toeneemt). De sector welke volgens de meeste bureaus het sterkst in belang zal afnemen betreft de kantorensector (14 procent verwacht een afname).

Onderwijs, gezondheidszorg en stedenbouw blijken voor architectenbureaus de meest populaire sectoren om voor het eerst activiteiten in te ontplooien. Rond de tien procent van de bureaus geeft aan in 2008 in deze sectoren voor de eerste keer actief te worden.

Verandering in opdrachten
Gekeken naar het soort opdracht, dan valt op dat 42 procent van de bureaus denkt dat ‘renovatie/verbouw’ zal toenemen. En veertig procent van de respondenten verwacht meer betrokken te zijn bij de nieuwbouw van woningen. Projectontwikkelaars en woningcorporaties zullen een grotere rol gaan spelen als opdrachtgever voor de architectenbureaus. Veertig procent van de bureaus spreekt deze verwachting uit.

Aan het verdiepingsonderzoek 2007 van de Bond van Nederlandse Architecten namen 301 BNA-leden deel. De inschatting is dat de resultaten van dit onderzoek representatief zijn voor de totale branche.

Bron: BNA

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.