Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt

Nieuws

Nederlandse Bouwprijzen uitgereikt

Door: Petra Starink | 10-02-2015

Rotterdam Centraal en de Markthal zijn de grote winnaars van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam centraal won in de categorie Gebouwen en de kabelnetgevels van de Markthal in de categorie Bouwmaterialen en systemen. De prijzen werden op 9 februari uitgereikt op het gala van de Nederlandse Bouw, tijdens de Week van de Bouw die nog tot vrijdag 13 februari duurt..

Stadsbrug de Oversteek in Nijmegen won in de categorie Civiele Kunstwerken en Marc Koehler en ir. Bas van Loenen zijn de winnaars in de categorie Talent met Toekomst.

Rotterdam Centraal

De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit.  Terwijl het zijn functie behield werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal: “De mooiste entree die een stad zich kan wensen. Met oog voor historie en op alle juryfacetten scorend.” Volgens het juryrapport maken een uiterst complexe opgave en een lean bouwproces het interessant.  Rotterdam CS is ingezonden door Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects | MVSA Meyer en Van Schooten Architecten | West 8).

Kabelnetgevels Markthal

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef (‘Kathedralenbouwers’). De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn zo schrijft de jury fascinerend. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren, laten volgens de jury de meeste vooruitgang voor de bouwsector zien. Zeer innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik.

Stadsbrug de Oversteek in Nijmegen

Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. De stad wilde een brug als onderdeel van stad en landschap. De jury vindt deze inzending in alle opzichten zowel bouw als verkeerskundig een lust voor het oog en procesmatig interessant. Er is een uitdagende benadering van marktpartijen toegepast, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget. De Oversteek is een mooie en doordachte brug die meer is dan alleen een brug. “De brug toont gevoel voor historie”, aldus Van Hal. De stadsbrug is ingezonden door gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen v.o.f

Talent met Toekomst

De aanmoedigingsprijs talent met toekomst heeft twee winnaars: Marc Koehler – Marc Koehler architects en ir. Bas van Loenen – Van Hattum en Blankevoort. De jury van is zeer onder indruk van de individuele prestaties van de twee jonge toptalenten in de bouw. Zowel Marc Koehler als Bas van Loenen zijn ieder op hun vakgebied hun tijd ver vooruit en spelen voortreffelijk in op de behoefte van de klant.

 Nederlandse Bouwprijs

De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar toegekend. In totaal heeft de jury 128 inzendingen ontvangen, dit heeft geleid tot 11 nominaties.

Foto: Team CS/ (c) Jannes Linders

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.